17 български компании са сред най-големите в ЦИЕ

Икономиката на страната се движи от потреблението, а прогнозата на Coface е за ръст от 3.8% през 2018 г.

17 български компании са сред най-големите в ЦИЕ
4826 ~ 2 мин. четене
Сред 500-те най-големи компании в Централна и Източна Европа има 17 български. Това показва ежегодното проучване на Coface, класиращо дружествата в региона според приходите им. От COFACE CEE TOP 500 за 2017 г. се вижда обаче, че броят на българските участници намалява с един.

Най-големият представител на родния бизнес в класацията (29 място) е държавният силно задлъжнял „Български енергиен холдинг“ АД, следван от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД (35 място в общото класиране). Сред 17-те български дружества в класацията са и „Националната електрическа компания“, дъщерна на БЕХ, както и „Лукойл-България“ ЕООД, свързана с едноименния нефтохим.

Всъщност, от класацията се вижда, че 10 от 17-те български дружества са в сектора на енергетиката и търговията на дребно. Там са още AEC "Козлодуй", ЧЕЗ, "Енерго-Про", „Булгаргаз“, „Сакса“, OMV.

Анализаторите на Coface отчитат, че икономиката на България се движи основно от вътрешното потребление, което пък се подкрепя от сравнително бързият растеж на заплатите в страната и рекордно ниската безработица.

Високите банкови печалби и спадът на лошите кредити подпомогнаха консолидацията на банковия сектор в България, който бе отслабен през 2014 г., когато фалира четвъртата по големина банка в страната – Корпоративна търговска банка (КТБ). Тази консолидация, заедно с ниските лихви, ще подтикне домакинствата и бизнесът да взима все повече заеми, пише в доклада на Coface.

В анализа се посочва също, че българският туристически сектор ще продължи да печели от ситуацията в Турция. В същото време положителната икономическа конюнктура в Европейския съюз ще продължи да подкрепя българският износ, който е 70% в посока държавите членки.

Прогнозата на Coface е икономиката на България да отчете 3.8% ръст през 2018 г. Данните за второто тримесечие, които излязоха днес, показаха растеж от 3.4%.

Oбщият oбopoт нa бългapcĸитe дpyжecтвa в класацията e 18.55 млрд. eвpo, a нeтнaтa им пeчaлбa е 724 млн. eвpo. Cпopeд дaннитe зa тяx paбoтят 23 274 дyши.
Подкрепи Economic.bg