България остава на 111-о място по свобода на медиите през 2019 г.

Връзките между медии, политици и олигарси са широко разпространени у нас, показва доклада на „Репортери без граници“

България остава на 111-о място по свобода на медиите през 2019 г.

Снимка: Pixabay

1572 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
България запазва незавидното 111-о място по свобода на медиите и в тазгодишната класация на Индекса за свобода на пресата на международната неправителствена организация „Репортери без граници“. Страната ни остава в компанията на държави като Етиопия, Мали, Боливия, Никарагуа, Габон и Гватемала, които също са в предпоследната група в индекса. За разлика от България, повечето африкански и южноамерикански държави около нас бележат подобрение.
В последната група, където на практика няма свобода на пресата, са държави с тоталитарни режими, или където има войни и хуманитарни кризи.

Някои може би очакваха да има подобрение при свободата на медиите заради ротационното председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., но вместо това стана точно обратното. Корупцията и тайните споразумения между медиите, политиците и олигарсите са широко разпространени в България. Най-известното въплъщение на това състояние е Делян Пеевски, който привидно притежава само два вестника („Телеграф“ и „Монитор“), един телевизионен канал (Канал 3), няколко новинарски сайта и голям дял в разпространението на печатни медии, се казва в доклада за България.

Там се посочва още, че правителството продължава да разпределя пари от европейските фондове за медии при пълна липса на прозрачност, като ефектът от „подкупването на получателите“ е слабото отразяване, или дори никакво, на много проблематични истории, свързани с правителството. В същото време нараства съдебният тормоз срещу независими медии. Заплахите срещу репортерите също са се увеличили през последните месеци и журналистиката вече е опасна професия в България, пише в доклада.

През последното десетилетие свободата на медиите в България става все по-малка, показва индексът на „Репортери без граница“. Най-високо в индекса България беше през 2006 г. по времето на управлението на „Тройната коалиция“, като тогава страната ни бе на 36-о място. Най-тежко е било положението през 2016 г. при второто правителство на Бойко Борисов (113-о място), а през 2018 и 2019 г. страната ни остава твърдо на 111-о място.

Коментари: 0