България отново лидер по производство на лавандула

В момента тече жътвата, добивите са слаби заради дъждовете

България отново лидер по производство на лавандула
България отново е лидер по производство на лавандулово масло в света и измества Франция от първата позиция. Жътвата на лавандула у нас в момента е в разгара си. 

Дестилериите за преработка на лавандулово масло в Карловска област работят на пълна пара. Вече е факт и първото количество лавандулово масло. Тази година се наблюдава истински бум в отглеждането на лавандула. Много стопани засяха цели плантации и причината е в парите, които се печелят. На декар се изкарва по 300 лева, съобщава Нова тв. 

Иван Чонлов отглежда 180 декара лавандула в карловското село Климент. Добивите обаче са с една трета по-малко спрямо миналата година заради обилните валежи и липсата на доста слънчеви дни. Въпреки по-малкото количество тази година, производителите са доволни, че качеството е високо. На много места прибирането на лавандулата от полето е изцяло механизирано. 

В Карловската долина обаче все още се жъне на ръка. Иван е произвел от масивите си около 20 тона лавандулово масло. 

„От изваряването на 80 килограма сурова маса, получихме един килограм лавандулово масло”, обясни той. Тази година на световните пазари цената на лавандуловото масло стигна 100 евро за килограм. 

90% от лавандуловото масло, което се произвежда в българските дестилерии, се изнася за Франция, Япония и Англия.
Коментари: 0