България подкрепя споразумението за Brexit

Страната ни иска максимално всеобхватно и тясно сътрудничество

България подкрепя споразумението за Brexit

Снимка: Economic.bg/ Архив

България ще подкрепи споразумението за излизането на Великобритания от ЕС, което ще бъде гласувано от европейските лидери на 25 ноември. Това е било решено днес от Министерския съвет.

София също така подкрепя заложения в документа преходен период след Brexit, който би гарантирал максимално възможна последователност и приемственост в редица важни за страната ни области. Не на последно място българското правителство се обявява за постигането на възможно най-всеобхватно и тясно сътрудничество между Брюксел и Лондон след 29 март 2019  г.

Очаква се на 25 ноември в Брюксел всички страни от ЕС да подкрепят споразумението с Великобритания за бъдещите политически и икономически отношения след Brexit. От ключово значение обаче остава въпросът какво ще се случи в Лондон. В момента британският премиер Тереза Мей среща съпротива от депутати от собствената си Консервативна партия заради споразумението с Брюксел. Освен това петима от министрите ѝ подадоха оставки.

Мнозинството от политиците в Обединеното кралство се противопоставят на сделката с ЕС, защото според тях тя дава прекалено много правомощия на Блока и ощетява Острова. Според тях от една страна невъвеждането на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия ще подкопае интегритета на Кралството, а от друга страна е лоша клаузата, която забранява на Лондон едностранно да въведе твърда граница.
Коментари: 0