България рискува да си вкара автогол заради коронавируса

Някои икономически сектори са вече тежко засегнати и трябва да се помисли как да се ограничи ударът върху останалите, смята Васил Велев

България рискува да си вкара автогол заради коронавируса

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

22263 ~ 3 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Българските власти и компании не трябва да предприемат прекалено агресивни мерки срещу вече официално регистрирания в страната коронавирус Covid-19, тъй като ще се постигне ефектът на бумеранга и ще бъде нанесен сериозен удар върху българската икономика. Това обясни за Economic.bg председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, който също така е изпълнителен директор на „Стара планина холд“.

„Не е препоръчително да се обявяват масови карантини или неизпълнение на договори поради „форсмажорни обстоятелства“, защото ако има потвърдени поръчки за месеци напред към сериозни, стратегически партньори, едно такова поведение на българските компании би довело до загуба на клиентите им. Това от своя страна би довело до влошаване на икономическите резултати, на доходите на хората“, обясни Велев и обобщи: „Коронавирусът дойде и ще си отиде, но ако поради неразумно поведение на българските компании клиентите им си тръгнат, намирането на други няма да е бързо и лесно“.

Според председателя на АИКБ предприятията в страната не само не трябва да спират или намаляват работа, но и да се стремят към извънредни поръчки, въвеждане на гъвкаво работно време, сумирано изчисляване на отработените часове, така че да се произведе допълнително, за да се задоволят нуждите на местния пазар.

"Сега е важно да се осъзнае колко е важен вътрешният български пазар, както и че някои икономически сектори досега са били несправедливо подценявани", смята Велев. Причината е, че местните предприятия вече се сблъскват с проблеми с вноса и износа заради по-трудното намиране на ресурси на международните пазари и прибягването до по-скъпи алтернативи.

„Определено има затруднения с вноса. В сектора на битовата химия и козметика се налага да се търсят заместители на някои суровини, които са изчерпани в момента. Това води до оскъпяване на продукцията. Освен това, когато има извънреден труд, който е по-скъпо платен, също има поскъпване на продуктите за крайните клиенти“, обясни предприемачът.

Той подчерта, че тепърва предстои да има проблеми с износа от България, тъй като Италия и конкретно най-богатата северна част на страната е вторият ни най-голям търговски партньор след Германия. „Докато първоначално най-големият проблем за международната икономика произтичаше от Китай, то днес там вече повече хора оздравяват, отколкото се разболяват, докато за Западна Европа, която ни засяга далеч по-пряко, проблемите тепърва започват. Това до голяма степен ще повлияе не само на износа ни, но и на вноса към нас, тъй като стокообменът с Италия например е почти изравнен – приблизително колкото внасяме от там, толкова и изнасяме към тях“, коментира Велев.

Според него в България засега проблеми с аутсорсинг компаниите, които са силно зависими от чуждестранните си компании майки и тяхното състояние, засега не се очакват, но други сектори вече изпитват сериозни проблеми. Такива са туризмът, хотелиерството и ресторантьорството.

Трябва сериозно да се мисли как да не възникнат големи трудности и за производствените предприятия, при които просто е невъзможно хората да работят под карантина и затова са принудени да са всички на едно място. Конкретно за своите предприятия Велев обясни, че досега не е обявявана карантина и че засега не се планира такова нещо. Вместо това са затегнати хигиенните изисквания и са въведени нови такива.

Като цяло за международната икономика председателят на директорът на „Стара планина холд“ смята, че за извлечени поне две поуки. Едната е, че занапред държавите не трябва да разчитат толкова много, колкото досега, на „фабриката на света“ Китай, а да се стремят да задоволяват сами нуждата си от базови стоки. От там произтича и втората поука – че занапред повече не трябва да се подценяват някои сектори като текстилен, козметичен, фармацевтичен и т.н. „Досега винаги IT секторът беше издиган в нещо като култ, но сега се вижда, че хората не могат да използват софтуерни решения срещу заразата“, обясни Васил Велев.

Коментари: 0