Италия блокира богатия север, опитвайки да спре коронавируса

Общо около 16 млн. души ще бъдат поставени под карантина в опит да се ограничи заразата

Снимка: БТА
09:20 08.03.2020

Италия наложи виртуално блокиране на северната, най-богатата част от страната в нов драстичен опит да се овладее бързо нарастващото огнище на коронавирусa. Безпрецедентните ограничения, които ще засегнат финансовата столица Милано и общо около 16 млн. души, ще останат в сила до 3 април, пише Reuters.

По силата на подписаните от премиера Джузепе Конте мерки хората не трябва да влизат или да напускат Ломбардия, най-богатият регион на Италия, както и 14 провинции в четири други региона, включително градовете Венеция, Модена, Парма, Пиаченца, Реджо Емилия и Римини.

„Няма да има движение в или извън тези райони или в самите тях, освен ако не са доказани причини, свързани с работата, спешни случаи или здравословни причини“, каза Конте на пресконференция тази нощ. „Трябва да ограничим разпространението на вируса и да предотвратим препълването на нашите болници“, добави той.

Според постановлението всички музеи, фитнес зали, културни центрове, ски курорти и басейни в карантинните зони ще бъдат затворени, а отпуските на здравните работници са отменени, тъй като болниците в Италия са под силен натиск заради вируса.

Ресторантите и баровете ще могат да са отворени между 06.00 и 18:00 ч., но само ако могат да гарантират, че клиентите ще са на разстояние поне един метър един от друг.

Правителството прие проектозакона само часове, след като експертите обявиха, че броят на случаите с коронавирус е скочил с над 1200 за 24 часа - най-големият дневен ръст от началото на епидемията в страната отпреди две седмици.

Смъртните случаи от инфекциозния вирус също са се увеличили с 36 до 233 броя, докато пациентите в интензивно лечение са се увеличили до 567, което е 23% нагоре спрямо предния ден. От 5883 първоначално заразени италианци 589 са се възстановили напълно.

В северните райони на Ломбардия, Емилия-Романя и Венето са открити 85% от всички случаи и там са 92% от регистрираните смъртни случаи.

Конте каза, че първоначалните карантинни зони, които засягат 11 града, които са били в епицентъра на огнището, сега ще бъдат премахнати. Той обаче призова всеки, който има треска, да не напуска дома си, дори и да не е сигурен дали има коронавирус.

Някои местни италиански политици се отказаха от мерките, които бяха изтекли в пресата в събота следобед, преди да бъдат договорени с областните управители.

Ръководителят на Ломбардия Атилио Фонтано каза, че предложенията „вървят в правилната посока“, но добави, че са "бъркотия".

Ръководителят на съседния регион Венето Лука Зая каза: „Ние видяхме тези мерки в последния момент. Не помогнахме да ги изготвим и сега ни се иска да дадем съгласието си почти веднага. Това е буквално невъзможно. "
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Италия | Джузепе Конте | карантина