България - с най-ниски показатели по производителност на животните в ЕС

Българските фермери не са конкурентоспособни, а цената на млечните продукти е по-висока от вносните

България - с най-ниски показатели по производителност на животните в ЕС

Снимка: БГНЕС

188 ~ 1 мин. четене

България е на едно от последните места по производителност на животните в ЕС, коментира експертът Николай Вълканов, цитиран от Нова телевизия. Това е една от причината българските фермери да не са конкурентоспособни на пазара, а цената на българските млечни продукти да е по-висока от вносните.

Допълнително заради зле написано и прилагано законодателство част от фермите са инвестирали значителни средства за подобряване на сградния фонд, обясни още Вълканов.

„В момента те са с доста висока кредитна задлъжнялост и това повишава отново себестойността на продукцията”, допълни той.

Вълканов смята, че новите промени в Закона за защита на конкуренцията, целящи да ограничат натиска от търговските вериги върху производителите, ще повиши цените на храните, включително и на млечните продукти.

Поскъпване на храните очакват и от Асоциация Активни потребители. По тази причина и организацията предлага намаление на Данък добавена стойност (ДДС) за храните и посочват за пример Румъния, където ДДС върху храните е 9%, вместо 24%.

Промените в Закона за конкуренцията бяха дискутирани и от вносители на промени - депутатите от БСП - Лява България Корнелия Нинова и от Реформаторския блок Петър Славов. 

Нинова беше категорична, че текстовете по-скоро ще намалят цените, а целта на проекта е да защити българската национална икономика. За Петър Славов обачепредложенията на левите слагат под общ знаменател всички и не диференцира некоректните търговци.

 

Подкрепи Economic.bg