Българска фирма строи хотел край Хавана

„Приста Ойл“ и „Рубелла“ са стартирали преговори за създаване на смесени предприятия с кубински партньори

Българска фирма строи хотел край Хавана

Снимка: МИ

Българската компания „АSHCUBA“ планира да регистрира смесена фирма в туризма с кубинското туристическо обединение КУБАНАКАН за построяване на хотел в близост до Хавана.

Други две български фирми - „Приста Ойл“ и „Рубелла“, са стартирали преговори за създаване на смесени предприятия с кубински партньори за производства в Куба в своите отрасли. „Булгаргеомин“ също води разговори с Министерство на енергията и мините за съвместно предприятие за рудодобив.

Това стана ясно при посещението на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев в Куба.

Търговската камара на Куба ще оказва помощ на български компании, които искат да развиват дейност в островната държава. За това се договориха Манолев и президентът на камарата Орландо Ернандез Гюйен. Двамата разговаряха в рамките на Международния панаир FIHAV 2017, който се провежда в Хавана.

„За нас е много важно подобни компании да имат партньор на място в Куба, към който да се обърнат и който да им помогне да направят първите си стъпки до реализацията на конкретен проект“, каза зам.-министър Манолев.

Орландо Гюйен се ангажира, че представителите на българския бизнес могат да разчитат на подкрепата на Камарата. По думите му те могат да помогнат не само с насочването на компаниите към потенциални партньори и разясняване на административните разпоредби в отделни отрасли, но и с регистрацията на чужди фирми в Куба. Имаме много добро партньорство с България и сме готови да подкрепяме компаниите от вашата страна, които имат конкретен интерес, посочи той. До този момент те са оказвали помощ на отделни представители на бизнеса, които са се обръщали към тях, но е липсвала достатъчно информация и процесът не е бил добре канализиран. Сега диалогът ще бъде много по-оперативен, като в него активно ще участва и търговско-икономическата служба на България, която вече е възстановена и действа на място.

Александър Манолев подчерта, че Министерството на икономиката на Република България също ще подкрепя този процес и сподели, че от Куба има проявен интерес за внос на активни субстанции и на готови лекарствени форми от България. Също така се интересуват от български млечни продукти - сирена, кашкавали, масло в малки, средни и големи опаковки, и различни плодови млека и десерти, които да бъдат предлагани основно в хотелските вериги. 
Коментари: 0