Българската икономика ще спечели от евтиния петрол

Най-печеливш при цена на черното злато от 40 долара за барел ще са Филипините, а най-губещ - Русия

Българската икономика ще спечели от евтиния петрол
България ще е сред печелившите от големия спад на цената на петрола. Това става ясно от изследване на Oxford Economics, което се концентрира върху големите победители и губещи от ниските стойности на черното злато.

Икономиките на някои страни ще се облагодетелстват особено силно от по-ниските цени на бензина и дизела по бензиностанциите, като ще изпитат и позитивни ефекти за енергоемките сектори. Големият победител, според Oxford Economics, е филипинската икономика. При 40 долара за барел ръстът на икономиката на страната ще стигне до 7.6% през следващите две години.

За сметка на това икономиката на Русия ще се свие с 2.5% за същия период, като според анализаторите най-печеливша от ситуацията измежду развитите страни ще бъде Хонконг, докато Саудитска Арабия, Русия и Обединените арабски емирства ще претърпят най-много негативи.

България също попада в страните, оценявани от Oxford Economics. Изследването, направено след 45 страни, сочи, че страната ни ще е на 19-то място по положителен ефект за икономиката с прогнозиран среден ръст от 3.6% при цена на петрола от 40 долара за барел.

Други икономики, които сериозно ще се облагодетелстват от ниските цени на петрола, се очаква да са Сингапур, Южна Корея и Тайланд.
Коментари: 0