10-те най-безопасни авиокомпании в света

Те са подредени по редица международни критерии за сигурност

10-те най-безопасни авиокомпании в света

С 21 фатални инцидента и 986 аварии, 2014 година е сред тежките за авиационния бизнес. Въпреки това летенето си остава един от най-безопасните начини за транспорт. Според австралийското авиационно уеб издание AirlineRatings.com, авиоиндустрията е превозила 3,3 милиарда пътници с 27 милиона полета през изминалата година.

Наскоро АirlineRatings.com подреди 10-те най-безопасни авиокомпании сред 449 по света. Оценката е направена по множество критерии – съответствие с изисквнията на международните регулатори, регистрирани инциденти за последните 10 години, резултати от одитите за безопасност на Международната асоциация за въздушен траспорт (IATA) и др.

Любопитна подробност е, че в Топ 10 са компании от Азия, Австралия и Европа, но не присъства нито една от Америка и Африка.

AirlineRatings.com  не е дала точно подреждане за авиокомпаниите между 10-то и 2-ро място, но за първото е посочила категоричен победител.

Ето и отличените:

 Air New Zealand


Новозеландската авиокомпания отбеляза възход след кризисните години в началото на века. Наскоро тя получи и друга висока оценка от AirlineRatings.com - сайтът я обяви за най-добрата авиокомпания в света. В последните десетилетия превозвачът няма сериозни инциденти.

Singapore Airlines


Компанията е позната с високото качество на услугите си. Тя е определена и за най-добрата авиокомпания в света от Business Insider. От 2000 г. базираната на Летище Changi компания няма инцидент.

Finnair


Като национален превозвач на Финландия, Finnair не получава сериозно място в медиите, колкото останалите си скандинавски конкуренти. Но това не означава, че компанията трябва да бъде подценявана. Тя има едни от най-добрите показатели за безопасност в света и при нея няма значими инциденти от 60-те години на миналия век.

British Airways


Една от най-големите и награждавани авиокомпании в Европа. Въпреки че в последните години регистрира няколко по-малки инцидента, с нейн самолет няма сериозна криза от 1976 г. насам, а компанията е основана през 1974 г.

Cathay Pacific


Наскоро AirlineRatings.com награди Cathay Pacific с отличие за най-доро настаняване в бизнес класа в света. С изключение на тероростични атаки, авиокомпанията няма фатален инцидент от 60-те години на 20-и век.

Emirates Airlines


От основаването си през 1985 г. Emirates израсна и се превърна в един от най-големите играчи в авио бизнеса. За тези години компанията има перфектно досие за безопасност – нито един фатален инцидент.

Etihad


Подобно на дубайската Emirates, авиокомпанията на Абу Даби Etihad има неопетнено досие за безопасност. Тя успя да се превърне в мащабен превозвач само десетилетие след старта си.

EVA Air


Тайванската EVA Air наскоро бе определена за най-добрата авиокомпания за далечни полети от AirlineRatings.com. При нея няма регистрирани значими инциденти от 1988 г. насам.

Lufthansa


Германската Lufthansa е европейската авиационна непреодолима сила. Оперира от 1955 г. и тази година бе определена за най-добрата европейска компания за дълги полети от австралийския сайт. Няма фатални инциденти от 1993 г.

И номер 1 в подреждането:

Qantas


И победителят е австралийската Qantas. Тя е Volvo на авиационната индустрия – компания, чиято репутация е изградена на най-високи стандарти за сигурност. Превозвачът оперира от 93 години и няма фатален инцидент от 1951 г. насам.

Коментари: 0