Standard Chartered прекратява дейности и освобождава 2000 служители

Банката цели намаляване на разходите с $400 млн. за тази година

Standard Chartered прекратява дейности и освобождава 2000 служители
Автор: Стилиян Гребеничарски

Британската банка Standard Chartered обяви, че ще прекрати някои свои дейности, ще редуцира клоновата си мрежа и ще освободи нови 2000 служители, пише Bloomberg.

Ще бъдат преустановени губещи услуги за институционални клиенти, свързани с търговия с обикновени акции, пазарни проучвания и набиране на капитал. В съобщението на банката се уточнява, че тази мярка се очаква да доведе до съкращаване на 200 служители и спестяване на около 100 млн. долара през 2016 г. На този етап ще бъдат запазен бизнесът с конвертируеми облигации, деривати и макроикономически изследвания и такива, свързани с инструменти с фиксирана доходност.

По-голямата част от тези 200 служители ще бъдат в азиатски представителства. Най-висок ще е броят в Хонконг, а Сингапур, Индия, Южна Корея и Индонезия ще бъдат също засегнати, посочва източник на информационната агенция.

Банката е на 49-то място в света за изминалата година в записването на нови емисии обикновени акции и права. Barclays и HSBC са съответно на девета и единадесета позиция. Standard Chartered има значително по-ключова роля на азиатския пазар, където изключвайки Япония, заема 16-та позиция.

Около половината от свиването на разходите за тази година се очаква да дойде от банкирането на дребно. Предстои затварянето на между 80 и 100 клона и намаляването на работните места с общо 2000. В края на 2014 г. финансовата институция освободи други 2000 заети и затвори 22 обекта от клоновата си мрежа. Повече от 900 от 1600-те клона на банката са разположени в Азия.

Ще бъде съкратен 11% от състава в централния офис за Малайзия, основно в дейности като маркетинг и банкиране на дребно.

Съобщението идва по-малко от два месеца, след като Standard & Poor's предприе първото за банката понижение на кредитния рейтинг. Решението бе мотивирано със спадащите печалби и притеснителното ниво на "лоши" кредити в портфейла.

В края на миналата година компанията обяви продажба или преустановяване на бизнеси, включващи потребителски финанси в Китай, Хонконг, Германия и Южна Корея, филиал за банкиране на дребно в Ливан и подразделение в Женева.

Мерките са част от плана на главния изпълнителен директор Питър Сандс да намали разходите с 400 млн. долара за тази година и да овладее спада в печалбата на банката, за да върне доверието на инвеститорите. През октомври институцията съобщи, че печалбата за третото тримесечие е спаднала с 16% спрямо същия период на 2013 г. до 1,5 млрд. долара.

Акциите на Standard Chartered поевтиняха най-силно от шест години през 2014 г. За последната година пазарната капитализация на кредитора е спаднала с близо 22% до под 25 млрд. паунда. Инвеститорите реагираха положително на новината и дяловете на банката поскъпват с над 2,6% около 12ч. българско време до 986,6 пенса в Лондон.


Коментари: 0