Българските емигранти бързат да върнат данъци от Великобритания

Липсва информация как ще се промени процеса на възстановяване на данъци след излизането на страната от ЕС

Българските емигранти бързат да върнат данъци от Великобритания

Снимка: БТА

Интересът към възстановяването на данъци от Обединеното кралство тази година е изключително висок. Причината за това е приближаващия Brexit, планиран за 29 март, и липсата на яснота какво ще се случи с хилядите хора, работещи във Великобритания, след тази дата. Това обясняват от RT Tax България, специализирана във връщане на надплатени данъци при работа в чужбина. От компанията посочват, че българските граждани и емигрантите от други страни, които са работили във Великобритания, имат много въпроси относно възстановяването на техните данъци, но дори данъчният орган на Обединеното кралство не е предоставил актуална информация за промените в процеса след напускането на ЕС.

„Имаме много запитвания. Хората се интересуват дали ще бъде възможно възстановяването на данъците при същите условия в бъдеще. Връщащите се емигранти също подават документи за възстановяване на данъци по-интензивно в сравнение с предишни години. Да се каже, че хората са уплашени, би било пресилено, но наистина се усеща тревога или безпокойство от връщащите се емигранти“, казва Росен Ковачев, мениджър на RT Tax България.

Въпреки дългогодишния си опит в тази сфера той не може нито да потвърди, нито да отрече, че след 29 март ще бъде невъзможно да се възстановят данъците. „Нямаме такава информация. Въпреки това, приканваме хората, които са работили във Великобритания през последните 5 години, да започнат процеса по възстановяване на данъци, преди Brexit да влезе в сила. Има голяма вероятност да няма значителни промени, но тъй като няма гаранция, по-добре е да се справим с всички формалности навреме“, казва Ковачев.

Съгласно действащото законодателство данъчната година в Обединеното кралство започва на 6-ти април. Българите, които са работили там и са се върнали у нас, могат да си възстановят данъците за последните 5 години. Тоест тази година е възможно да се кандидатства за възстановяване за периода преди 2014 г. Средно около 860 евро се връщат на човек от надвнесен данък, казаха от RT Tax.

Различна процедура се прилага за самоосигуряващите се лица, които трябва да подават данъчни декларации всяка година до 31 януари. Росен Ковачев споделя, че осигуряващите се лица трябва да попълват данъчни декларации без изключения, дори ако са регистрирани като „самоосигуряващи се лица“, но не са работили във Великобритания. Пропускането на сроковете води до глоби за закъснения, започващи от 100 паунда на месец.

Няма информация дали данъчните закони ще се променят за самоосигуряващите се лица след влизането в сила на Brexit. В момента, в Англия живеят около 80 000 българи. Според специалистите хората, които са засегнати пряко от Brexit, имат няколко възможности за бъдещето - да се върнат в България, да емигрират в по-богати страни от Европейския съюз или да останат там и да обмислят да получат паспорт от Великобритания.
Коментари: 0