Българският сателит вече е на площадката за изстрелване

BulgariaSat-1 пристигна във в военновъздушната база в Кейп Канаверал

Българският сателит вече е на площадката за изстрелване
3257 ~ 1 мин. четене

Първият български сателит BulgariaSat-1 пристигна във военновъздушната база в Кейп Канаверал. Космическият апарат ще бъде изстрелян с ракета-носител Фалкон 9, предоставена от SpaceX. Това съобщиха от “България Сат” – собственик на сателита и част от групата „Булсатком”.

„Space Systems Loral  има дългогодишно сътрудничество с нови сателитни оператори за подпомагане на бизнес развитието им“, сподели Джон Чели, президент на компанията, проектирала сателита. „Щастливи сме, че първият сателит, конструиран някога за българска компания, пристигна успешно във военновъздушната база в Кейп Канаверал и с нетърпение очаквам BulgariaSat-1 също да се запомни в историята като втория сателит, изстрелван някога от ракетата-носител Фалкон 9, летяла в предишна мисия. Ракетата за многократно използване е важен фактор в сателитната индустрия”, добави той.

BulgariaSat-1 ще предоставя директно до дома висококачествени телевизионни и телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Той е оборудван с 32 транспондера, позволяващи предоставянето на съвременни телевизионни услуги с висока разделителна способност и други комуникационни решения.

„BulgariaSat-1 е ключов елемент от стратегията на Булсатком за разширяване на висококачествените телевизионни и комуникационни услуги в отговор на потребителското търсене“, каза Максим Заяков, управляващ собственик на „България Сат”.

Базиран на мощната SSL 1300 платформа, сателитът е проектиран да предоставя услуги за минимум 15 години, но разполага с гориво за допълнителни още 5 години, което означава, че практически функционирането му е обезпечено за следващите 20 години. Сателитът ще бъде вторият в света изстрелван някога с вече летяла първа степен от ракетата Фалкон 9.

Подкрепи Economic.bg