БАН: Не е робство, а турско владичество

Учените се възмущават от използването на историята ни по манипулативен начин

БАН: Не е робство, а турско владичество
4121 ~ 1 мин. четене

"Робство" и "съжителство" не са правилните термини за 5-те века османско иго. Единственият правилен е "владичество". Това твърдят учени от БАН в писмо до Министерството на образованието и просветната комисия в парламента, пише в. "Стандарт".

Учените смятат, че терминът "османско владичество" се е наложил от десетилетия и е международно утвърден. Те се възмущават от използването на историята ни по манипулативен начин. Според тях заложеният в новата учебна програма за 6-и клас термин "съжителство" засяга само един аспект от социалната и културната история на различните етнически групи по нашите земи през различните исторически епохи.

"Съжителството" е емпиричен факт, а не оценъчно понятие, твърдят учените. Именно затова според позицията им на никой сериозен изследовател досега не му е хрумвало да го налага като алтернатива на "владичество".

С терминът "владичество" най-добре могат да бъдат обяснени както съдбата на българите през първите векове след османското завоевание, така и последвалите промени в положението им и опитите им за политическо самоопределение в периода на реформи в османската държава и по време на Българското възраждане, пишат учените от БАН.

Те допълват още, че "робство" се отнася в Османската империя за т. нар. домашни роби, набирани от военнопленничество, търговия и др.

"Като се изключи вълната от заробвания по време на османското завоевание, българското население никога не е имало робски статут. Българите са били данъкоплатци и са имали право на собственост, наследяване, придвижване и пр. - все права, от които робът по презумпция е бил лишен", твърдят учените на БАН. 

Подкрепи Economic.bg