Банката на Англия: Криптоактивите стават все по-опасни

Централната банка предупреждава, че инвеститорите в биткойн може да загубят всичко

Банката на Англия: Криптоактивите стават все по-опасни

Снимка: Unsplash

9076 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Криптоактивите стават все по-опасни. Те предизвикват голям ентусиазъм у инвеститорите, който обаче е предпоставка за рискови инвестиции и може да доведе до големи загуби. Това заяви управителят на Банката на Англия Андрю Бейли, пояснявайки, че увличането по тях може да бъде фатално за портфейлите на купувачите, предава Bloomberg.

„Скептичен съм към криптоактивите, защото те са опасни, предизвиквайки едно увлечение, подхранено от огромен ентусиазъм, което може да доведе до загуби“, заяви Бейли. 

По-рано този месец той отправи още едно предупреждение към инвеститорите на криптовалути. „Криптоактивите нямат присъща стойност и хората, които инвестират в тях, трябва да бъдат готови да загубят всичките си пари. Купувайте ги, само ако сте готови да загубите всичките си пари“, заяви управителят на банката, цитиран от CNBC.

Коментарите на Бейли повтарят предупрежденията на Органа за финансово поведение на Великобритания, според който потребителите, които инвестират в тези видове продукти, трябва да бъдат готови да загубят всичките си пари.

Бейли посочи, че биткойн е сред „най-опасните криптовалути“, която пък според редица анализатори е "балон", който скоро ще се пукне и ще докара до фалит много хора.

Междувременно биткойн претърпя няколко лоши серии, които изтриха голяма част от стойността му. Най-популярната криптовалута завърши изминалата кошмарна седмица с няколко срива. В неделя биткойн изтри над 16% от стойността си, падайки под 32 000 долара, като причина за това aнaлизaтopитe нaмиpaт в пpeдпpиeтитe в CAЩ и Kитaй мepĸи зa зaтягaнe нa peгyлaциитe и cпaзвaнeтo нa дaнъчнoтo oблaгaнe въpxy ĸpиптoвaлyтитe.

Преди това пък изпълнитeлният диpeĸтop нa Теѕlа Илoн Mъcĸ, ĸoйтo пo-paнo тaзи гoдинa обяви, че ще инвестира 1.5 милиapдa дoлapa в битĸoйн и че електрическите му автомобили ще могат да се закупуват с дигиталните пари, реши да спре тази опция за продажба, което предизвика друг срив на цената на криптовалутата.

Към 11.00 ч. българско време, след множество спадове, биткойн се търгува за 38 551.16 долара, според Coindesk.

Коментари: 0