Банкерът Цветан Василев няма да бъде екстрадиран

Апелативният съд в страната за втори път върна делото

Банкерът Цветан Василев няма да бъде екстрадиран

Банкерът Цветан Василев няма да бъде екстрадиран, това стана ясно, след като Висшият съд в Белград реши той да бъде върнат у нас. Оказва се, че Апелативният съд в страната за втори път върна делото, с което оставя бившия началник на Корпоративна търговска банка в Сърбия, съобщава БТВ, позовавайки се на защитата на Василев.

Изслушването на Василев от апелативните съдии Белград е било на 7 юни. Накрая обаче последната дума има министъра на правосъдието на западната ни съседка, чието име още не е известно. Очаква се новият кабинет да бъде обявен след 15 юни.

По-рано стана ясно, че Василев и защитата му ще обжалват решението пред следващата инстанция.

През март Цветан Василев беше изслушан на делото за екстрадиране в Белград. "Пред Висшия съд в Белград казах, че КТБ е фалирана насилствено от българските институции и българската прокуратура", заяви тогава банкерът.

Цветан Василев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, но от 2014 година пребивава в сръбската столица. По повод искането на Василев за политическо убежище и сръбско гражданство, според източниците на БНТ, магистратите в Белград са заявили, че няма да взимат отношение по политическите аспекти на случая.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече сезира европейските институции за дългото отлагане на решението за екстрадиция от страна на сръбското правосъдие. Искането на българската прокуратура за предаването на Василев се гледа за втори път от Висшия съд в Белград.

Преди година отново беше разрешена екстрадиция. След обжалване обаче Апелативният съд отмени решението. През юли изтича 2-годишният срок за разследването КТБ и вероятно процесът срещу банкера ще започне задочно, заради забавянето на процедурата по екстрадиция.

Каквото и да постанови съдът, окончателното решение ще бъде взето от министъра на правосъдието на Сърбия.

Коментари: 0