„Бащата на iPod” и 80-те му провала

Фадел среща неуспеха, но след това участва в писането на технологична история

„Бащата на iPod” и 80-те му провала

Снимка: By OFFICIAL LEWEB PHOTOS - Flickr: Tony Fadell, Founder & CEO, Nest Labs, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30924480

Преди да стане известен като „бащата на iPod“, Тони Фадел е бил отхвърлен от около 80 потенциални инвеститори, които се е опитвал да спечели за собствения си технологичен бизнес.

Буквално имах десетилетие на провали“, споделя той, припомняйки си прохождането си в технологичната индустрия през 90-те години.

Фадел разказа своята история по време на конференцията CogX тази година, пише CNBC. На сцената той излиза с колегите си от General Magic, компания на технологичния гигант Apple, която оперираше в Силициевата долина в края на миналия век, но преустанови дейност в началото на новото хилядолетие.

General Magic е описвана като „най-важната компания, излязла от Силициевата долина, за която никой никога не е чувал“ в документален филм от 2018 г. за бизнеса ѝ. Тъкмо там в редиците ѝ се проектират първият смартфон и други модерни технологии, като сензорни екрани и дори емотиконите.

След колежа Фадел прекарва в General Magic четири години, през които работи по създаването на персонални преносими комуникационни технологии. Пътят му след това продължава във Phillips, преди да го отведе до идеята за собствена компания.

Нейното име е Fuse, а дейността ѝ се завърта около опита за проектирането на малък музикален плейър с твърд диск и онлайн музикален магазин. Инвеститорите обаче не се наемат да гласуват доверие на никому без познато име и недоказаната идея. Лош късмет изиграва и съвпадането с дотком кризата.

„Имахме малка компания и трябваше да дам 80 пичинга (презентации пред инвеститори на рисков капитал) ... и всичките 80 казаха „не“, спомня си Фадел.

Неуспехът обаче не го отказва и вместо това започва да се оглежда за други компании, където да реализира хрумването си. Ентусиазмът го отвежда първо в RealNetworks през 2000 г., но напуска организацията едва шест седмици след постъпването си на работа там. Половин година по-късно, през февруари 2001 г., Фадел прави стратегическа крачка, влизайки в редиците на Apple, където му предстои да участва в писането на технологична история.

Да преживееш десетилетие на такъв провал и хората да казват „грешиш, грешиш “, боли. Но това постави началото на следващите 10 години на iPod, а след това iPhone“, казва още Фадел, сравнявайки годините си в Apple с тези в General Magic.

С присъединяването си към Apple Фадел първо изготвя концепцията за бъдещия iPod, а след това е нает и да ръководи разработката на устройството, за което анализаторите казват, че тласка музикалната индустрия към нов етап.

Фадел участва и в създаването на другия революционен продукт на Apple – iPhone. Той е съветник на вече покойния съосновател и изпълнителен директор на гиганта от Kупертино, Стив Джобс.

В годините след това Фадел се занимава с различни технологии. Той например създава интелигентното енергийно устройство за дома Nest Thermostat, собственост на компанията Nest Labs, която по-късно е придобита от Google.

Понастоящем Фадел е директор на световната технологична консултантска и инвестиционна фирма Future Shape, която помага на компаниите да се ориентират по-добре с финансовите предизвикателства, включително на фона на избухналата тази година коронакриза.

Чувствах се така, сякаш се върнах в онези дни на провали“, спомня си „бащата на iPod”, посочвайки, че сега целта му е да помогне на компаниите, които се борят със същите бариери, да станат по-силни, за да променят света.

Коментари: 0