Петков: ББР незаконно отказва достъп до големите кредитни досиета

Служебният министър ще сезира БНБ, тъй като новият одитен комитет не получава исканата информация

Петков: ББР незаконно отказва достъп до големите кредитни досиета

Снимка: БТА

2702 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Икономическият министър Кирил Петков обяви, че ще сезира Българската народна банка, за да получи достъп до информация относно големите кредити, които Българската банка за развитие е давала през годините. По думите му Управителният съвет на ББР незаконно отказва да предостави достъп до кредитните досиета на големите си клиенти на новия одитен комитет, назначен от служебното министерство.

Точният коментар от Управителния съвет бе „информацията за кредитните досиета е готова, но няма да Ви я дадем“, посочи Петков.

Според него отказът е нарушение на закона за независимия одит и Управителният съвет може да бъде санкциониран, но „ние нямаме време да си играем на показал и непоказал информация“.

Министърът заяви, че иска тази банка да заработи перфектно в рамките на мандата на служебния кабинет. „Искаме да разберем какви са условията за тези кредити, дали са на пазарен начин, дали обезпеченията са налице и дали самите кредити се използват целево“, заяви министърът.

Аз очевидно не мога да задължа управителите на банката да представят тази информация, но се надявам, че БНБ може да го направи“, заяви Петков.

Относно новия устав на Българската банка за развитие, който трябва да ограничи институцията да дава кредити с лимит до 5 млн. лв., министърът обясни, че по правилник принципалът трябва да предложи новият вариант на Управителния съвет на банката, а той, от своя страна, да го изпрати на БНБ. Петков изрази оптимизъм, че по този въпрос няма да срещне отпор от служителите на банката.

Той още веднъж потвърди, че банката е ликвидна и в добро състояние и може да изиграе ключова роля за стабилизирането на малкия и среден бизнес на фона на коронакризата.

*Минути след пресконференцията на Петков от ББР публикуваха съобщение, в което декларират, че на членовете на новия одитен комитет е предоставена „подробна финансова информация“. В него те посочват още, че банката е направила запитване за правата на достъп на одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка. От банката за развитие допълват още, че оттук насетне - още преди да бъде официално одобрен новият устав - кредити над 5 млн. лв. няма да бъдат предоставяни към един клиент или група свързани клиенти. Изключение се прави за кредитните институции.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg