БЕХ увеличи дълга си с още 150 млн. евро

Държавният холдинг има нужда от парите, за да рефинансира друг дълг и за „общи корпоративни цели“

БЕХ увеличи дълга си с още 150 млн. евро
608 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Държавният „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) записа увеличение на своята трета емисия еврооблигации, листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin). През юни холдингът пласира 400 млн. евро нов дълг, а сега очевидно е взето решение емисията да бъде увеличена на 550 млн. евро.

Условията при записването на новите 150 млн. евро са същите, които бяха постигнати при емитирането на 400-те милиони през юни - годишен лихвен процент в размер на 3.5% и падеж от 7 години.

БЕХ има нужда от тези пари, за да рефинансира друг облигационен заем на стойност 500 млн. евро, взет през 2013 г. и с падеж през ноември тази година. Добрата новина е, че условията по новата емисия са по-добри от тези, при които беше взиман заемът преди 5 години. Тогава договорената годишна лихва беше 4.25%.

С настоящото увеличение на емисията облигации, БЕХ запазва същите конкурентни ценови условия и срочност, което ще позволи на компанията да разпредели своите лихвени разходи по-ефективно и за по-дълъг период от време. Ценните книжа ще бъдат регистрирани на Ирландската фондова борса, се казва в официалното съобщение на БЕХ.

От там уточняват, че увеличението освен за покриване на падежиращия дълг, ще се използват и за „общи корпоративни цели“.

БЕХ има и още един голям облигационен заем, чийто падеж е през 2021 г. Той беше пласиран през 2016 г. при годишна лихва от 4.875%.
Подкрепи Economic.bg