Белгия пусна Пучдемон под гаранция, условието е да не напуска страната

В следващите 15 дни съдът трябва да реши дали да изпълни европейската заповед за арест, издадена от Испания

Белгия пусна Пучдемон под гаранция, условието е да не напуска страната

Белгийското правосъдие реши да освободи петимата бивши членове на каталунското правителството, сред които и каталунският лидер Карлес Пучдемон.

Съдията е решил да ги пусне под гаранция късно-вечерта в неделя, след като изслушването им е продължило повече от 10 часа. Единственото условие е да не да напускат страната.

Според испанското издание El Pais съдията е взел такова решение, защото не е видял причина да арестува бившите служители.

В следващите 15 дни съдът трябва да реши дали да изпълни европейската заповед за арест, издадена от Испания. Каталунските политици трябва да бъдат задържани заради обвинения в бунт, размирици, незаконно присвояване и неподчинение, за което може да получат 30-годишна присъда.

Пучдемон и четиримата бивши политици се предадоха доброволно на белгийската полиция в неделя. Националният съд на Испания издаде европейска заповед за ареста им. Прокуратурата също така изисква от Пучдемон и бившите представители на върховното ръководство на автономията да компенсират или да им бъде конфискувано имущество за 6 млн. евро (сумата, която съответства на разходите за референдума за независимост от 1 октомври).

Коментари: 0