Белгия удря „Ислямска държава“ в Сирия

Целта е да се унищожат убежищата на терористите

Белгия удря „Ислямска държава“ в Сирия

Белгия разширява въздушните удари срещу близкоизточната групировка „Ислямска държава“ от Ирак в Сирия, съобщи “France Press”, която се позовава на информация от правителството в Брюксел. Шест белгийски изтребители „F-16“ ще се включат в атаките на международната коалиция 1 юли.

„В съответствие с резолюция 2249 на ООН ангажиментът ще бъде ограничен до тези региони в Сирия, които са под контрола на „Ислямска държава“ и други терористични групи“, заяви говорителят на белгийския министър-председател Шарл Мишел след среща на кабинета.

По думите на говорителя целта на белгийските удари е да унищожат убежищата на групировката.

Със същото правителствено решение се разширява териториалното присъствие на белгийските военни в Ирак, които обучават местните сили за сигурност. Занапред белгийските военни ще могат да работят не само в столицата, но и в други райони на страната. Уточнява се, че за разлика от сирийската операция, действията на белгийската армия в Ирак са по покана на правителството в Багдад, предаде bTV.

Белгия започна своите въздушни нападения срещу цели на групировката от 2015 г. като част от водената от САЩ международна коалиция. Тогава тя реши да не предприема действия другаде заради засилващи се притеснения, че страната може да бъде въвлечена в регионалните конфликти. За няколко месеца Брюксел прекрати бомбардировките с оправдание за недостиг на средства за финансиране на акцията.

Коментари: 0