Бензинът пада до 2,15 лв. за празниците

Причината е продължаващият спад на цените на петрола на световните пазари

Бензинът пада до 2,15 лв. за празниците
До края на годната цената на бензина и дизела у нас може да падне до 2,15 лева за литър на дребно. Има вероятност да се смъкне и до 2,10 лв. Това прогнозира  Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация. Причината за намалението е продължаващият спад на цените на петрола на световните пазари заради свръхпредлагане.

"Първоначално смятах, че цената на горивата ще се стабилизира около 2,20 лева за литър на дребно в България до предстоящите коледни празници, но сега се вижда, че това не се случва и очаквам поне още едно поевтиняване", каза Делчев, цитиран от Труд.

В момента литър от най-масовия бензин А 95 се продава по столичните бензиностанции на цени между 2,28 и 2,29 лева за литър. Дизелът пък за два дни поевтиня с 10 стотинки и вече е по-евтин от А 95 - 2,22 лева за литър. Само преди два дни той струваше 2,33 лева за литър.

Това е рекордно ниска цена за последните четири години, показа проверка. За последно нафтата е държала такива стойности през декември 2010 г. Пропан-бутанът също отбеляза собствен рекорд и мина под психологическата граница от 1 лев - от вчера той се продава за 99 ст./л.

Само преди година горивата на българския пазар струваха с близо 30 стотинки повече, като литър дизел беше 2,66 лева, а бензин А 95 - 2,58 лева. От големите търговски вериги не коментираха своите политики, но неофициално признаха, че следват тенденциите на международните пазари. На световните пазари и вчера цените на петрола продължиха да падат.

Лекият суров петрол вече струва под 59 долара за барел. Най-популярният сорт в Европа - Брент, се продава за 62,50 долара, което е спад с 1,86% спрямо четвъртък. По данни на "Блумбърг" основната причина за поевтиняването е нарастващото производството на петрол на страни извън ОПЕК. Това води до значително превишаване на добива над търсенето на пазара.

По-голяма част от понижението на цената се дължи на Русия, която използва по-малко горива заради наложените й санкции от Европа, обясняват още анализатори. Справка в сайта energy.eu показва, че цената на бензина у нас е сред най-ниските в ЕС. По-евтино е само в Люксембюрг, Литва и Полша.
Коментари: 0