Берлин прави нови чешми, за да се бори с употребата на пластмаса

От Berliner Wasserbetriebe добавят, че чешмите ще работят от май до октомври всяка година

Берлин прави нови чешми, за да се бори с употребата на пластмаса

Снимка: Pixabay

1400 ~ 1 мин. четене

В Берлин ще бъдат инсталирани още 100 обществени чешми за пиене на вода, за да се освободи градът от пластмасовите бутилки.

Властите на германската столица планират до края на 2019 г. да инсталират на улиците и площадите 100 допълнителни обществени чешми с питейна вода. За тези цели Берлинският сенат разпределя 1 млн. евро.

От общинската компания за водоснабдяване Berliner Wasserbetriebe добавят, че чешмите ще работят от май до октомври всяка година. В момента в Берлин има около 50 чешми.

Берлин през март 2018 г. се присъедини към глобалния проект Blue Community. Неговите привърженици виждат водата като човешко право, а не като стока.

Властите в Берлин се надяват, че новите чешми с питейна вода ще намалят количеството на пластмасови отпадъци. Според тях, намаляването на употребата на пластмаса трябва да е глобална амбиция, защото всяка минута в света се купуват 1 милион пластмасови бутилки, повечето от които в крайна сметка  са в депа или в океана.

Берлинският сенат обеща, че поддържането на фонтаните ще бъде на най-високо ниво. На всеки две седмици чешмите ще се почистват, а всеки месец ще се проверява качеството на водата.

Жителите на Германия пият средно два до три литра прясна вода седмично.

Това лято подобна стъпка предприе и Лондон, където бяха инсталирани няколко чешми с питейна вода отново да се ограничи използването на пластмасови бутилки през горещото лято.

Подкрепи Economic.bg