Без Cambridge Analytica нямаше да се стигне до Brexit

Смята разобличителят на скандала Кристофър Уайли, според когото компанията е изиграла ключова роля за изхода от референдума

Без Cambridge Analytica нямаше да се стигне до Brexit

Снимка: БТА

Биха ли одобрили британците Brexit през 2016 г. без намесата на Cambridge Analytica? Този въпрос бе зададен на Кристофър Уайли, бивш директор по изследванията на компанията и човекът, разобличил скандалната злоупотреба с информацията на 50 млн. потребители на Facebook от страна на същата тази организация. Краткият му отговор е „Не, те са изиграли ключова роля, сигурен съм”. 

Това каза той пред няколко европейски издания като френските „Либерасион” и „Монд”, германския „Велт”, испанския „Паис” и италианския „Република”.

Уайли разказа, че Cambridge Analytica си е сътрудничила с канадската фирма Aggregate IQ, а Brexit е резултат от съвместната им работа. Тяхната дейност е била насочена към подпомагане на кампанията за излизане на кралството от ЕС. Според него без Aggregate IQ привържениците на Brexit не биха спечелили референдума, чийто изход бе решен с по-малко от 2% от гласовете.

По думите на 28-годишния Уайли вече има доказателства, че именно канадската компания е създала софтуера, използван от Cambridge Analytica, за да извлече данни от Facebook и да идентифицира гласоподавателите републиканци в САЩ по време на предизборната кампания през 2016 г. Той даде подробности по случая при изслушване в комисията по дигиталните, културните, медийните и спортните въпроси в британския парламент.

По-рано Aggregate IQ заяви пред Reuters, че никога не е била част от Cambridge Analytica, нито някога е сключвала договор с консултантската компания. Канадската фирма подчерта, че работи съобразно всички правни и регулаторни изисквания и никога не е участвала преднамерено в каквато и да било незаконна дейност. По-късно не пожела да отговори на молбата за коментар на изнесената от Кристофър Уайли информация.

Що се отнася до Facebook, Уайли е категоричен, че социалната мрежа „трябва да ъде поправена, а не заличена”. Той отхвърли призивите за напускането ѝ с думите, че „вече е невъзможно да се живее без тези платформи, но трябва да им се наложат известни правила”.

Коментари: 0