Бежанците в Сърбия ще получат електронни карти с 40 евро

Помощта ще бъде раздадена на 17 000 мигранти

Бежанците в Сърбия ще получат електронни карти с 40 евро

Електронни платежни карти ще бъдат раздадени от сръбските власти на 17 000 от най-нуждаещите се мигранти, преминаващи през територията на страната, той заяви днес в транзитния приемен център Миратовац, на границата с Македония сръбският министър на труда Александър Вулин.

"Мигрантите ще могат да се разплащат плащат с картата със сума от 5000 динара (над 40 евро), като представят доказателство за това, че са регистрирани в нашата система. Парите ще могат да се изразходват за нуждите им", заяви той.

По думите на министъра, общата отделена сума е – 85 млн. долара (около 700 000 евро). Първи ще получат помощта бежанци инвалиди, семейства с деца до 3-годишна възраст и лица над 60 години. В близките 90 дни трябва да бъдат издадени първите 1000 карти, предава РИА Новости.

Към настоящия момент на път за Западна Европа през Сърбия са минали близо половин милион мигранти от Близкия изток и страните от Северна Африка. На среща на 16 декември в Брюксел с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с македонския президент Георге Иванов президентът на Сърбия Томислав Николич заяви, че страната му е готова да приеме за по-дълъг период през зимата повече от 6000 бежанци, но се нуждае от финансовата помощ на Евросъюза.

Коментари: 0