Безработицата ще нарасне с 11 млн. за пет години

Най-засегнати от липсата на работа са хората на възраст от 15 до 24 години, сочи доклад на ООН

Безработицата ще нарасне с 11 млн. за пет години

През следващите пет години безработицата ще нарасне с 11 млн. в слеветовен мащаб, сочи доклад на Международната организация на труда към ООН.

Според него до момента безработните са били 201 млн. души, а рез 2019 г. хората без работа по света ще достигнат 212 млн. Сред причините за тази тенденция се посочва бавният икономически растеж.

"Световната икономика продължава да расте със слаби темпове и това има ясни последствия", каза Гай Ридър, ръководител на организацията, цитиран от AFP. В доклада се посочва още, че до 2019 г. трябва да бъдат създадени 280 млн. работни места, за да се преодолее безработицата, създадена от финансовата криза, която започна през 2008 г. "Това означава, че кризата със заетостта далеч не е приключила и няма място за задоволство", каза още Ридър.

В някои страни като САЩ, Япония и Великобритания се наблюдава намаляване на безработица, но нейните нива все още остават притеснителни дори и в развити страни от Европа.

Според доклада най-засегнати от липсата на работа са хората на възраст от 15 до 24 години, като младежката безработица достига 13% през 2014 г., което е почти три пъти стойността й при по-възрастните.

Коментари: 0