Безработицата в Испания достигна 14.4% за тримесечието

Данните обаче не обхващат сериозните съкращения в извънредното положение

Безработицата в Испания достигна 14.4% за тримесечието

От вчера на испанците бяха позволени разходките

Снимка: БТА

808 ~ 1 мин. четене
Нивото на безработица в Испания е нараснало до 14.4% през първото тримесечие на годината в резултат на блокирането, наложено в средата на март, за да се забави пандемията на коронавирус. Това  показват данните на Националния статистически институт от днес, цитирани от Reuters.

За сравнение безработицата е била 13.8% през четвъртото тримесечие на 2019 г., а прогнозите за първото тримесечие на 2020 г. са били за 15.6%, според анкетираните от Reuters икономисти.

Данните, публикувани във вторник, са само частични, тъй като страната предприе блокиращи мерки само две седмици преди края на тримесечието, когато по-голямата част от проучването на домакинствата, на което се основава индикаторът, вече е извършено, съобщи статистическият институт.

Испания, която е третата по смъртност в света от коронавируса след САЩ и Италия, забрани повечето излизания на 14 март.

Проучването отразява само загуба на 285 600 работни места през тримесечието, докато според данните от регистъра на социалното осигуряване почти 900 000 работни места са загубени само през март.

Данните на социалното осигуряване показват, че в началото на април 898 822 испанци са загубили работата си от началото на извънредното положение, включително около 550 000 временно наети работници. 

Секторите на туризма и строителството бяха най-силно засегнати.

Испания има исторически висок процент на безработица в сравнение със своите съседи. Темпът достигна почти 27% вследствие на финансовата криза през 2013 г. и остана над 13% в края на 2019 г., дори след години на силен растеж.

Според прогнозите на Банката на Испания, коронавирусната криза може да увеличи безработицата до 21.7% тази година, като икономиката ще се свие с до 12.4%.
Подкрепи Economic.bg