Новите молби за безработица скочиха до 281 хиляди

Секторът на услугите планира да съкрати персонала си с до 80%

Новите молби за безработица скочиха до 281 хиляди

Снимка: Unsplash

9208 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Пазарът на труда в САЩ усеща силен натиск заради коронавируса и мерките на правителството за ограничаване на заразата. Отчетният ръст на безработицата според анализаторите е само първото от редица сътресения, които предстоят, пише CNBC.

Само за една седмица броят на подадените заявления за безработица в САЩ се е увеличил със 70 000, достигайки 281 000, което са най-лошите резултати от 2 септември 2017 г. Средно през последните четири седмици са получавани по 232 250 заявления седмично.

Получаващите обезщетения вече надхвърлят 1.7 млн. души, а компаниите тепърва започват да обявяват съкращения заради ниското търсене.

„Броят на молбите от безработни за следващата седмица ще е още по-голям. Надявам се тогава да отчетем последния лош резултат“, сподели Иън Шепърдсън, главен икономист Pantheon Macroeconomics. Според него получаващите обезщетения може да се увеличат до 2 милиона до 21 март.

Голяма част от съкращенията идват от сектора на услугите, който е най-засегнат от правителствените разпоредби за ограничаване на коронавируса. Американската хотелска верига Marriott International заяви, че ще съкрати десетки хиляди служители.

Compass Coffee, базираният във Вашингтон конкурент на Starbuck's, засега е освободил 150 работници или 80% от персонала си. Управителят на ресторантите Union Square Hospitality Group Дани Майер заяви, че ще се раздели с 3000 служители, също 80% от работната си сила.

Коментари: 0