Бил Гейтс е готов да вложи $1.5 млрд. в държавния климатичен план

Условието на милиардера е Конгресът да одобри пакета за инвестиции в инфраструктурата на стойност 1.2 трлн. долара

Бил Гейтс е готов да вложи $1.5 млрд. в държавния климатичен план

Снимка: Wikipedia

2081 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс заяви, че неговият инвестиционен фонд за климата ще вложи 1.5 млрд. долара в съвместни проекти с федералното правителство за борба с изменението на климата. Условието на милиардера е Конгресът да приеме двупартийния инфраструктурен план, който ще финансира технологиите за чиста енергия, пише CNBC.

Законопроектът за инфраструктурата на стойност 1.2 трлн. долара на Сената, който все още не е преминал през Камарата, предоставя на Министерството на енергетиката 25 млрд. долара за проекти, които демонстрират жизнеспособността на технологиите за чиста енергия за широко разпространение. Парите са част от по-широката инвестиция на законопроекта в програми за намаляване на емисиите парникови газове.

Фондът на Гейтс, управляван от неговата фирма Breakthrough Energy, ще харчи парите в продължение на три години за инициативи за намаляване на емисиите. Проектите ще се фокусират върху самолетното гориво с нулеви емисии, дълготрайно съхранение на енергия, зелен водород и директно улавяне на въздуха.

Ако Законопроектът за инвестициите в инфраструктура и работните места стане закон, това сътрудничество не само ще ни изпрати на по-траен път към нулевите емисии, но ще създаде както незабавни, така и дългосрочни работни места в общности в цялата страна“, се казва в изявление на Гейтс.

Докато инфраструктурният план изглежда има достатъчно двупартийна подкрепа, за да премине през Камарата на представителите, председателят Нанси Пелоси многократно подчерта, че няма да гласува законопроекта за инфраструктурата, докато Сенатът не приеме законопроект за разходи за 3.5 трлн. долара.

Може да отнеме месеци, преди Конгресът да одобри двата плана.

Ако инфраструктурният план не премине, Breakthrough вероятно ще премести финансирането към по-големи проекти в Европа и Азия, каза Гейтс в интервю за The Wall Street Journal.

Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм заяви, че обещанието на Гейтс демонстрира как частният сектор е готов „да води борбата за намаляване на емисиите парникови газове и постигане на нулева икономика до 2050 г.“.

„Тези инвестиции ще отключат нови технологии, за да позиционират САЩ като световен лидер в икономиката на чистата енергия, създавайки добре платени работни места за всички видове работници във всички джобове на страната“, каза Гранхолм.

Подкрепи Economic.bg