Италия вече получи 25 млрд. евро по плана си за възстановяване

Страната може да разчита на близо 200 млрд. евро заеми и безвъзмездни европейски средства

Италия вече получи 25 млрд. евро по плана си за възстановяване

Снимка: БТА

576 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европейската комисия изплати в петък на Италия 24.9 млрд. евро по Механизма за възстановяване и устойчивост. Правителството на Марио Драги прати плана за одобрение в края на април и е една от първите държави, получили европейски средства за подпомагане на засегнатите страни от коронавирусната пандемия.

Изплатената сума е 13% от общо договорените над 191 млрд. евро. Останалите 87% Италия ще получи въз основа на изпълнението на поставените цели. От цялата сума 68.9 млрд. евро са безвъзмездни средства, а 122.6 млрд. евро са заеми.

От ЕК уточняват, че предварителното финансиране за Италия ще помогне да се започне изпълнението на нейния план за възстановяване и устойчивост. Той включва зеления преход с модернизирането на железопътния, автомобилния и обществен транспорт, дигитализацията, укрепването на икономическата и социална структура.

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан каза, че сътрудничеството с Италия и солидната подготовка в рамките на Европейската комисия е позволило средствата да бъдат разпределени в рекордно кратко време и със събраните ресурси ще може бързо да се задоволят нуждите на всички държави членки.

Подкрепи Economic.bg