Бил Гейтс най-богат в САЩ за 21- а поредна година

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг е повишил най-много състоянието си, сочи класацията на \"Форбс\"

Бил Гейтс най-богат в САЩ за 21- а поредна година
Невена Мирчева Автор: Невена Мирчева
Бил Гейтс е най-богатият американец за 21-а поредна година в класацията на сп. "Форбс". Неговото състояние е 81 млрд. долара. Въпреки това той остава на второ място сред най-богатите хора в света след мексиканеца Карлос Слим. Делът на съоснователя на Майкрософт в софтуерната компания възлиза на едва 20% от общото му нетно богатство. То е нараснало с 9 милиарда долара спрямо миналата година.

Тази година в класацията Топ 400 на най-богатите американци, изготвян от сп. "Форбс", прагът за влизане е 1,55 милиарда долара и е най-високият от началото на класацията на изданието на най-заможните хора в Америка през 1982 г. Миналата година прагът беше 1,3 милиарда долара. Поради високият праг 113 американски милиардери не намират място в топ 400.

Втори след Бил Гейтс се нарежда Уорън Бъфет, изпълнителен директор на "Бъркшир Хатауей" , с нетно състояние от 67 милиона долара. То се е увеличило с 8,5 милиарда долара. Лари Елисън, който неотдавна обяви, че се отказва от ролята си на генерален директор на софтуерната компания "Оракъл", е на трето място с нетно богатство от 50 милиарда долара, като и при него увеличението е с 9 милиарда долара.

В топ 10 попадат още братята Чарлз и Дейвид Кох от компанията "Кох индъстрис" с 42 милиарда долара, Кристи Уолтън от компанията "Уол-Март"с 38 милиарда долара, Джим Уолтън с 36 милиарда долара, Майкъл Блумбърг с 35 милиарда долара, Алис Уолтън с 34,9 милиарда долара и С. Робсън Уолтън с 34,8 милиарда долара.

Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг остава на 11-то място, но в същото време е увеличил най-много богатството си за една година. То е нараснало с 15 милиарда долара до 34 милиарда долара благодарение на силното повишаване на цената на акциите на социалната мрежа.

400-те най-богати американци притежават общо състояние от 2,29 трилиона долара, повишение с 270 милиарда долара спрямо миналата година. Това е почти колкото брутния вътрешен продукт на Бразилия. 

Средното нетно състояние на милиардерите в класацията е рекордните 5,7 милиарда долара, със 700 милиона долара повече спрямо миналата година. Цели 303 души в топ 400 са увеличили богатството си тази година, само 36 имат по-малко състояние спрямо миналата година.

Тази година има 27 нови милиардери в топ 400 на "Фобрс". Сред тях е и Елизабет Холмс, най-младата жена в класацията и най-младата жена милиардерка в света, която сама е натрупала състоянието си. Само на 30 години възпитаничката на Станфордския университет превърна компанията си за изследване на кръвта "Теранос" във фирма, която се оценява на 9 милиарда долара. Тя притежава 50% от нея.

Коментари: 0