Бил Гейтс остава лидер в благотворителността

Той е дарил 2,65 милиарда долара за борба с опасни заболявания през 2013 г.

Бил Гейтс остава лидер в благотворителността
Невена Мирчева Автор: Невена Мирчева

Бил Гейтс е най-големият дарител в световен мащаб през изминалата година. Съоснователят на "Майкрософт" оглави класацията на списание "Форбс" на най-щедрите американски милиардери.

По данни на изданието миналата година Гейтс е отделил за благотворителност 2,65 милиарда долара, най-вече за борбата с маларията, полиомиелита и други опасни заболявания и в подкрепа на Международната инициатива за създаване на ваксина против СПИН.

Според класациите на "Форбс" Гейтс, чието състояние се оценява на 81,2 милиарда долара, вече 21 поредни години е най-богатият човек в САЩ, а през март т.г. списанието го обяви и за най-богатия човек в света. През живота си съоснователят на "Майкрософт" е дарил на различни благотворителни организации над 30 милиарда долара.

Втори в класацията на най-щедрите американски милиардери е инвеститорът Уорън Бъфет. През 2013 г. той е дал за благотворителност почти колкото Гейтс - 2,63 милиарда долара, главно за семейния благотворителен фонд на Бил и Мелинда Гейтс, на който е попечител.

Трети е Ленърд Лаудер, наследник на американската козметична империя "Есте Лаудер". Миналата година той е дарил на музея "Метрополитън" на Ню Йорк 78 картини и скулптури на обща стойност 1,1 милиард долара. В колекцията на Лаудер, която той е събирал над 40 години, има 33 творби на Пабло Пикасо, 17 на Жорж Брак, 14 на Хуан Грис и 14 на Фернан Леже.

Четвърти в класацията на милиардерите благотворители е основателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг. През 2013 г. той е дарил на един от фондовете на Силициевата долина 991 милиона долара във вид на акции на Фейсбук. Сумата е отишла основно за образователни програми.

Пети в класацията на "Форбс" е финансистът Джордж Сорос с дарени 734 милиона долара. Той по традиция финансира правозащитни организации.

Коментари: 0