Bitcoin скоро може да бъде забранена в ЕС

Валутата може да бъде опасна опасни по отношение на подготовката и финансирането на терористични актове

Bitcoin скоро може да бъде забранена в ЕС
232 ~ 2 мин. четене

Виртуалната валута Bitcoin скоро може да бъде забранена в Европейския съюз в резултат на разследването на терористичните атаки, които настъпиха във Франция на 13 ноември. 

Както пише Washington Times, в петък в Брюксел, представителите на страните от ЕС ще обсъдят, до колко Bitcoins могат да бъдат опасни по отношение на подготовката и финансирането на терористични актове.

Проектът на документа предлага на Европейската комисия някои мерки за "укрепване на управлението на небанкови методи за плащане, като електронните/анонимни плащания и виртуалните валути."

В същото време, в средата на октомври, Европейският съд постанови, че сделките Bitcoin и други виртуални валути на територията на ЕС не следва да подлежат на облагане с данък върху добавената стойност. Това решение на съда, приравнява виртуалната валута с традиционните валути по отношение на данъчното облагане.

В съответствие с постановлението на съда, операциите по обмена на традиционните валути в Bitcoins трябва да са освободени от данък върху добавената стойност, тъй като правилата на ЕС забраняват налагането на такъв данък върху операциите за обмен на валути, банкноти и монети.

Валутата Bitcoin създадена през 2008 г. от програмист или екип от програмисти, известен под ника Сатоши Накамото, е една от най-популярните алтернативи на традиционната валута. Тя представлява програмен код, който не се регулира от нито една страна или от банков надзорен орган. Характерно за биткойните е, че техният притежател при нужда може да запази пълна анонимност

Още преди месеци стана ясно, че Ислямска държава използва валутата Bitcoin. Според източници групировката ИД получава големи средства от продажби на суровини като петрол и природен газ, а всички парични операции и преводи се извършват в електронна валута. Екстремистите неслучайно са избрали този начин за разплащане. Движението по обикновени банкови сметки е лесно проследимо, дори ако става дума за няколко депозита. Ако обаче се оперира с виртуалните биткойни, на практика няма начин да бъдат установени и ликвидирани докрай източниците на средства.

Подкрепи Economic.bg