Биткойн миньорите не могат лесно да се изнесат от Китай

По света няма достатъчно капацитет за добив, а трудната логистика създава допълнителни проблеми

Биткойн миньорите не могат лесно да се изнесат от Китай

Снимка: Pixabay

1432 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

На големите биткойн миньори, бягащи от Китай, за да се спасят от държавните репресии, ще им трябват много месеци, за да започнат да работят отново. Причината е, че центровете за данни от Тексас до Сибир не могат да смогнат да осигурят пространство и мощност за тях, а много от по-малките играчи вероятно ще се откажат да се местят, пише Reuters.

Биткойнът се добива от мощни компютри, обикновено в центрове за данни в различни части на света, състезавайки се за решаване на сложни математически пъзели в процес, който използва много електричество.

Тази дейност в Китай, където беше 70% от световния капацитет, в момента е в безпорядък, след като Държавният съвет (Министерският съвет) обяви в края на май репресии срещу търговията с биткойни и копаенето, насочени към финансовите рискове

Сега миньорите в Китай спират или се стремят да се изнесат, търсейки толерантни държавни власти, ниски температури, за да не прегряват машините, и евтина електроенергия - в идеалния случай излишък от водноелектрически централи или петролни полета, който иначе би бил пропилян.

Мощността, използвана при добива на биткойни в световен мащаб в началото на юли, се равнява на годишната консумация на Австрия, според изчисления на изследователи от университета в Кеймбридж. И това е дори след спада с 50% през май.

Въпреки че ходът ще подхрани появата на нови центрове за добив в дългосрочен план, засега миньорите се сблъскват с ограничен капацитет в чужбина и логистични предизвикателства.

„Никой от тези момчета не се е присъединил към мрежата през юни или юли“, каза Томас Хелър, главен бизнес директор на Compass Mining. Той обяснява това с необходимостта миньорите да съберат машините си, разпръснати из целия Китай, да ги тестват, почистят, опаковат, да ги изпратят в чужбина и да преминат през митницата преди инсталацията.

Логистиката е по-трудна за по-малките китайски миньори с по-малко пари в брой, които да платят за доставка и които също не са запознати с работата в чужбина. Те ще имат проблем да намерят хостинг центрове, на които да имат доверие.

Compute North, която управлява центрове за данни, хостващи биткойн миньори в Тексас и Южна Дакота, например, ускорява плановете за разширяване, предвидени за следващата година, за да отговори на „огромен приток от запитвания“ от Китай.

Няма съмнение в съзнанието ми, че ще видим много компютри да седят в складовете през следващите шест, девет, 12 месеца, докато инфраструктурата навакса“, каза изпълнителният директор на Compute North Дейв Перил. „Започваме през първото и второто тримесечие на 2022 г. широкомащабни внедрявания, но това не е просто превключване, а изисква много сложно инженерство, обществени поръчки и строителство.“

Базираната в Москва BitRiver, която експлоатира центрове за данни в Сибир, хостващи биткойн миньори, ускори плановете за изграждане на нови съоръжения и разширяване на съществуващите, за да отговори на част от търсенето на напускащите Китай.

Компанията изчислява, че търсенето на пространство в съоръженията му ще нарасне до 1.5 милиона машини за добив, изискващи мощност до 2.5 гигавата, което кара сегашните 125 мегавата в трита им центъра за данни да изглеждат нищожни.

„Знаем, че компаниите напускат Китай, защото те се движат право към нас“, каза говорителят на BitRiver Роман Забуга.

Космически недостиг

Забраната на Китай за добив на биткойни може да доведе до спиране на 90% от целия добив в страната, според оценка на Адам Джеймс, старши редактор в OKEx Insights. Някои миньори изхвърлят машините си в своето отчаяние.

Базираният в Казахстан хостинг център Hive Mining ежедневно получава около четири запитвания от китайски потенциални клиенти за цени, наличност и разпоредби, каза съоснователят Дидар Бекбауов. „Казахстан просто няма достатъчно готово за използване пространство в центровете за данни, за да бъде домакин на всички тези миньори“, каза той.

Проблемите в китайския биткойн майнинг обаче не са лоша новина за всички.

Приходите ни автоматично се увеличиха, след като няколко стотици хиляди машини за добив на биткойни в Китай изведнъж спряха“, каза Дейл Ъруин, президент на Greenidge Generation, базирана в Ню Йорк инсталация за добив и производство на енергия за биткойни.

Алгоритъмът, управляващ биткойн, поддържа производството с редовни темпове, като се настройва приблизително на всеки две седмици в съответствие с добива и потреблението на ток.

След началото на репресиите в Кита изчислителната мощност за добив на биткойни достигна 6-месечн минимум.

Кевин Джанг, вицепрезидент по развитието на бизнеса в базираната в САЩ Foundry, компания за криптодобив, финансиране и консултации, заяви, че репресиите могат да стимулират географската диверсификация в дългосрочен план.

„Много държави, които преди това не са били използвани от биткойн миньорите, като например в Югоизточна Азия, Южна Америка или Австралия, ще бъдат стимулирани да използват закъсалата си възобновяема енергия“, каза той. „Този енергиен потенциал не беше необходим преди.“

Подкрепи Economic.bg