Обявите за работа са намалели с 4% през юни

Предлаганите работни места в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ са спаднали значително

Обявите за работа са намалели с 4% през юни

Снимка: Красимир Свраков

460 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Обявите за работа през юни 2021 г. са спаднали с 4% спрямо предходния месец май, когато пък бяха отчетени рекорден брой нови предложения. Това показват данните от ежемесечния анализ на пазара на труда на HR компанията за комплексни услуги JobTiger. Общият брой обяви през юни надхвърля 50 000, което е намаление на месечна база, но е рязко увеличение с 67% на годишна, сочат още данните.

Търсенето на кадри по сектори 

За пръв път от началото на годината има спад на новите предложения в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“, посочват от компанията, пояснявайки, че всеки месец, от началото на пандемията досега е наблюдаван двуцифрен ръст на обявите в този отрасъл. През юни са намалели с 13% спрямо месец май.

Причина за това може да се търси във факта, че браншът обикновено е по-активен в търсенето преди сезона да започне, а не по време, за да подсигури нуждите на обектите.

Междувременно останалите сектори с отчетен спад през юни са: „Търговия и продажби“ (-7%), „Маркетинг и реклама“ (-6%), „Здравеопазване и фармация“ (-5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (-4%) и „Производство“ (-2%).

Не всички отрасли обаче отчитат спад. За „Административни дейности“ броят им е нараснал с 4% на месечна база. Ръст от 2% се наблюдава и във всеки от секторите „ИТ“, „Строителство“ и „Логистика и транспорт“.

Дяловото разпределение по сектори

Данните на компанията не показват съществени промени по този критерий през изминалия месец. Секторите „Търговия и продажби“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ заемат челните позиции, съответно с 22% и 20% от общия брой обяви. След тях са секторите „Производство“ (15%)  „ИТ“ (11%), „Логистика и транспорт“ (10%), „Административни дейности“ (9%), „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4%), „Здравеопазване и фармация“ (3,2%), „Маркетинг и реклама“ (2,8%) и „Изкуство“ (1%).

Сравнение на обявите на годишна база

Вземайки за база юни 2020 г. се наблюдава двуцифрен ръст във всички сектори, в някои от тях той е дори трицифрен. Според JobTiger най-осезаемо е увлечението в сектора „ИТ“, където броят на предложенията за работа през юни 2021 г. е нараснал със 110% спрямо година по-рано. От началото на пандемията IT секторът бе сред най-стабилните, като имаше спад на търсенето на нови кадри в него единствено при втория локдаун (ноември и декември 2020 г.), когато бяха повлияни негативно и всички останали отрасли.

Втори и трети по ръст са секторите „Логистика и транспорт“ и „Производство“, където за една година обявите са нараснали почти двойно, съответно с 96% и 91%. Следват секторите „Счетоводство, одит, финанси“ (90%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (83%),  „Търговия и продажби“ (78%), „Маркетинг и реклама“ (74,3%), „Административни дейности“ (73,9%), „Изкуство“ (61%), „Строителство“ (35%) и „Здравеопазване и фармация“ (15%).

Подкрепи Economic.bg