Биткойн може да удари $700 хил. до десет години

Масовото приемане би повело цената му с около 1500% нагоре през следващото десетилетие

Биткойн може да удари $700 хил. до десет години

Снимка: Twenty20

5502 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Биткойнът и криптовалутите, въпреки скорошната нестабилност, скочиха през последната година. Цената на най-голямата от тях се повиши с около 250% и преди няколко месеца и надхвърли 60 хил. долара, преди да изгуби 40% от стойността си за броени седмици. Много криптоинвеститори обаче остават уверени, че биткойн ще отиде далеч над последните си върхове и потенциално ще стимулира други по-малки дигитални валути.

Един от ранните инвеститори в биткойн, управляващ фокусиран върху криптовалутите фонд от 2.8 млрд. долара, прогнозира, че масовото приемане може да увеличи цената на монетата с около 1500% през следващото десетилетие, предава Forbes. Основателят на Pantera Capital Дан Морехед се позовава на проучване относно броя на хората, използващи биткойн през годините и динамиката в курса на валутата.

Според него те се увеличават заедно на всеки две години. Ако това продължи, биткойн би достигнал 700 000 долара, когато всички със смартфон го използват. Десет години са разумна прогноза“, коментира Морехед.

Приемането на биткойн и криптовалутите като цяло скочи през последната година, включително защото разплащателни и финтех платформи като PayPal и Square SQ на Джак Дорси позволиха на потребителите да купуват и търгуват с цифрови активи. Други, като картовите гиганти Visa V и Mastercard MA, наскоро посочиха, че се подготвят да предложат по-широка поддръжка за биткойн и криптовалути.

Най-голямата дигитална монета получи сериозен тласък тази година и благодарение на подкрепата на Tesla и милиардера Илон Мъск. Производителят на електромобили обяви през февруари, че е инвестирал в биткойни на стойност 1.5 млрд. долара, поставяйки криптовалутата върху корпоративния радар.

Други посочват биткойн като средство за хеджиране срещу нарастващата инфлация, заплашваща да обезцени валутите вследствие на огромното печатане на пари заради пандемията. Междувременно криптотърговците не изпускат от поглед индикаторите за това докъде би могла да се придвижи цената на монетата в краткосрочен план.

„Някои показатели във веригата предполагат продължаване на скорошния възходящ тренд“, пише в бележка тази седмица Маркус Сотирио, търговец в базирания във Великобритания брокер на цифрови активи GlobalBlock. Той се позовава на данни, които предполагат, че краткосрочните спекуланти продават през последните няколко месеца, докато дългосрочните инвеститори натрупват криптоактиви.

След като цената на биткойн се срина през май, сега той се бори за подкрепа и да остане над прага от 40 000 долара.

Подкрепи Economic.bg