Бизнесът настоя и пред президента за „глътка въздух“ насред кризата

Представителите на работодателските организации искат държавата да плати всичките си задължения по оперативни програми и да бъдат разсрочени някои плащания на фирми

Бизнесът настоя и пред президента за „глътка въздух“ насред кризата
2117 ~ 2 мин. четене
Бизнесът в лицето на работодателските организации потвърди необходимостта от въвеждане на спешни мерки заради ситуацията с коронавируса и въведеното извънредно положение. Браншовете представиха исканията си пред президента Румен Радев, а той от своя страна заяви, че здравето на българските граждани, здравето на българския бизнес не могат да чакат. 

Необходимо е да се приемат несимволични мерки за подкрепа на доходите на хората, които са останали с по-малко работа или без работа, заяви председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. 

Държавата като най-сигурния платец трябва да покаже своята коректност, плащайки на часа всички свои задължения по оперативни програми и обществени поръчки, каза председателят на Българска стопанска камара (БСК) Радосвет Радев. По думите му в компетенциите на изпълнителната власт е да трансформира част от оперативните програми според ситуацията и така да бъдат още една "тръба", по която да се налее ликвидност в компаниите. В извънредното законодателство може да се помисли и за лимитите на обществените поръчки, защото това ще осигури живота на по-малките компании. 

Ако има начин, да бъде осигурено разплащането на всички дължими суми към фирмите в България. Това ще даде глътка въздух да се справят с настоящата криза, коментират работодателите. 

Според КРИБ би било добре да бъдат разсрочени някои плащания и подаването на годишни декларации. Може би трябва да се влезе и във връзка с банките, които да не бъдат прекалено строги при плащането на някои лихви. 

Строителният бранш обясни, че няма как неговите работници да работят от вкъщи, но ще направи всичко възможно да ги запази. 

Цветан Симеонов от Търговската палата подкрепи идеята, че за фирмите трябва да бъдат удължавани някои срокове за изпълнение на задълженията с оглед настоящата ситуация. 

"Настоях за строго съблюдаване на всички мерки, препоръчани от ресорните институции", каза президентът пред работодателите. По думите му само с ограничения, забрани и глоби, не можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и устойчива икономика.

Задължително е да бъдат в ход и комплекс от мерки, които в този тежък момент да подкрепят бизнеса, който вече трупа загуби, каза той. Във всички засегнати държави пакет от такива мерки са в ход, но трябва да мобилизираме всички начини, каза още Радев. "Бизнесът и държавата трябва да си протегнат ръка", заключи той. 
Коментари: 0