Бизнесмен, укрил над 1 млн лв. данъци, отива на съд

Управител на фирма мамел НАП и източвал ДДС

Бизнесмен, укрил над 1 млн лв. данъци, отива на съд
Автор: Илия Лазаров

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Илия Александров, управител на търговско дружество „ВНС - ТВ“ ЕООД за укриване на данъци в размер на над 1 млн. лв., съобщиха от държавното обвинение.

За период от 10 месеца, в качеството си на управител, Александров избегнал установяването и плащането на ДДС в размер на 1,2 млн. лв.

През този период той подавал справки – декларации, в които посочвал неверни обстоятелства.

Установено е, че дружеството практически не е разполагало с никакви налични активи, както и че няма обекти, в които да осъществява дейността си. Същевременно то фактурирало продажби на стоки и услуги от разнообразен характер – строителство и ремонти, снегопочистване, консултантски услуги и други.

За отделни данъчни периоди Александров подавал пред служители на НАП в столицата справки, в които декларирал начислен ДДС и право на данъчен кредит в близък размер. В тях било посочено, че този данъчен кредит е формиран от покупки на стоки и услуги от няколко други дружества. 

В хода на проведеното разследване е установено, че тези дружества никога не са извършвали доставки на стоки и услуги на управляваното от Александров „ВНС – ТВ“ ЕООД.

Чрез използване на документи с невярно съдържание при водене на счетоводството и представяне на информация пред служители на НАП, на управляваното от Александров дружество неправомерно е бил приспаднат данъчен кредит, както е и било избегнато установяването и плащането на данъчни задължения в размер на над 1 млн. лв., посочват още от прокуратурата.

Коментари: 0