Бизнесът отчита сериозен недостиг на кадри за зимния сезон

Регистрирани са над 7800 работници от трети страни

Бизнесът отчита сериозен недостиг на кадри за зимния сезон

Снимка: Economic.bg

Сериозен недостиг на кадри в туризма отчитат от бранша в началото на зимния сезон. Липсват камериерки, сервитьори, бармани. Разчита се основно на сезонна заетост от трети страни, като от началото на годината са регистрирани над 7800 сезонни работници, предимно от Украйна и Молдова. Това съобщиха пред журналисти министрите на туризма и социалната политика Николина Ангелкова и Бисер Петков.  

По думите на Петков през тази година ръстът на регистрираните сезонни работници от трети страни е над два пъти. 

"Предизвикателството в сектор туризъм, свързано с кадрите, е огромно. Това е един от секторите, където няма безработица, а има огромна нужда от кадри, особено по време летния и зимния туризъм", каза Ангелкова. Работодатели, които имат хотели едновременно и на морето, и в планината, успяват да осигурят почти целогодишна заетост на своите служители, но тези, които нямат, срещат затруднения, посочи министърът. 

Ангелкова и Петков участват в заседанието на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма. Те са представили план за действие по подписваното на 20 септември споразумение за сътрудничество между двете министерства. Документът създава възможности за безплатно обучение и професионална квалификация на кадри за туризма в "Българо - германския център за професионално обучение". До края на годината споразумението ще се финансира със средства от Националния план по заетостта, които са насочени към "Българо -германския център за професионално обучение" на база на двегодишния план за обучение.

Министрите разчитат чрез споразумението и обучението по него да се създаде по-дълготрайна заетост, в момента основно се разчита на сезонната заетост от трети страни. За нея с експертите се търсят допълнителни облекчения, посочи министър Бисер Петков. Той допълни, че част от над 7800 -те регистрирани сезонни работници от трети държави вече се възползват от създадената процедура да удължат и получат разрешение за сезонна заетост до 9 месеца. 

Обучението в Българо-германския център за професионално обучение има различна продължителност, като това за най-висока степен на квалификация ще е с шестмесечен срок. То ще започне от началото на декември, за да могат да се осигурят и висококвалифицирани кадри за летния сезон. При представянето на споразумението в края на септември министрите отбелязаха, че около 250 безработни ще бъдат обучени до края на тази година. Днес обаче стана ясно, че най-краткият срок на обучение е двумесечен. 

Обучението на кадри в туризма ще се осъществява в клоновете в Царево и Смолян. Ще се придобива професионална квалификация в направленията "Хотелиерство и ресторантьорство", както и "Пътуване, туризъм и свободно време". Ще се придобиват конкретни професии по тези две професионални направления. Учебните програми ще бъдат съгласувани с работодателите, съобразно с техните нужди. 
Едното направление на обучение е за безработни и то се осигурява по Националния план за заетостта, другото ще е за вече заети, ако работодателите имат желание да квалифицират допълнително своите служители. 

По думите на Ангелкова ще се търсят възможности, ако работодателите допълнително квалифицират своите служители, то за допълнително обучените да има задължение да останат определени години в страната или фирмата. Ние искаме да задържим кадрите в страната, заяви Ангелкова. На този етап обаче няма механизъм как да бъдат задържани тези кадри. 
Коментари: 0