Саша Безуханова влиза в Борда на Европейския институт за иновации и технологии

Институтът управлява бюджет от 2.7 млрд. евро за финансиране на иновационни проекти

Саша Безуханова влиза в Борда на Европейския институт за иновации и технологии
Основателят и председател на платформата Move.bg Саша Безуханова бе избрана от Европейската комисия (ЕК) да влезе в Борда на Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ). Това ѝ отрежда място сред хората, които коват стратегията на организацията и ръководят дейността по подбора, определянето и оценката на Общностите за иновации (Knowledge and Innovation Communities) в Европейския съюз. 

Заедно с Безуханова в Борда влизт Барбара Новаковска – управляващ директор на Полската асоциация за дялово финансиране и рисков капитал, и Лаима Кауспадиене – експерт по предприемачество, технологичен трансфер и иновационни екосистеми в Литва. 

По повод новите членове на ЕИТ еврокомисарят по образованието Тибор Наврачич изтъкна ключовата роля на жените за стимулирането на иновациите и предприемачеството в Европа. „Повече от две трети от членовете на управителния съвет на EIT сега са #WomenLeaders – крайъгълен камък за ЕИТ“, коментира той. 

Самата Саша Безуханова определя влизането си в Борда на ЕИТ като „привилегия и голяма отговорност“. Към организацията тя ще допринесе с опита си в подкрепата на развитието на дигиталната еко-система в България и Европа, стимулирането на женското предприемачество и лидерство и новаторския подход за социално-икономическа промяна, натрупан с MOVE.BG. 

Европейският институт за иновации и технологии е независим орган на ЕС и управлява бюджет от 2.7 млрд. евро за финансиране на иновационни проекти. Общността на ЕИТ обединява над 1000 организации – близо 600 компании включително МСП, около 200 университета, над 150 научно-изследователски центъра и повече от 80 града, региони и НПО. EИТ играе жизненоважна роля в подкрепата на целите на ЕС за създаване на устойчив икономически растеж и работни места, като дава възможност на предприемачите и създателите на иновации да превърнат най-добрите си идеи в продукти и услуги за Европа.
Коментари: 0