Близо 16 хил. души започнаха 2021 г. с регистрация в бюрата по труда

Значителен отлив от пазара на труда в някои от по-малките области на страната

Близо 16 хил. души започнаха 2021 г. с регистрация в бюрата по труда

Снимка: Красимир Свраков

1752 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

За първи път от края на април 2020 г., когато беше въведен първият национален локдаун в България, над 15 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда в рамките само на на пет работни дни. Това показват седмичните данни на Националния статистически институт (НСИ) за началото на новата 2021 г.

Въпреки че формално всички схеми за държавно субсидиране за запазване на заетостта на засегнатите от кризата бизнеси продължават да функционират, регистрираните в бюрата по труда лица в периода 4-10 януари са 15 731, което е най-високият им брой от третата седмица на април 2020 г. досега.

Повишаването на броя на новите безработни е значително, но донякъде може да се обясни със спада в последните две седмици на декември, когато броят на регистрираните бе нисък заради многото почивни дни в периода и невъзможността хората да се регистрират.

Най-лошата новина е, че тенденцията новите безработни да бъдат повече от новонаетите продължава вече 21 седмици. Така започналите нова работа хора в самото начало на 2021 г. са значително по-малко – едва 3 346. Тоест нетно без работа са останали близо 12 500 души за една седмица.

Oбщo зa пepиoдa oт нaчaлoтo нa извънpeднoтo пoлoжeниe, въведено в cpeдaтa нa мapт 2020 г. дoceгa, от пазара на труда са излезли над 360 хил. души, a ca нaзнaчeни 214 xил., ĸoeтo oзнaчaвa, чe бeз paбoтa ca ocтaнaли близо 150 xил. дyши.

Впечатление прави и отливът в някои по-малки области като Кърджали, Смолян, Шумен и Плевен. Данните показват, че в първите три области от въвеждането на извънредното положение в страната досега не е имало толкова много регистрирани в бюрата по труда хора. Броят на регистрираните там са почти колкото в големите центрове като София, Варна, Пловдив, чиито пазари са значително по-големи. За поредна седмица пък няма нито една област в България, в която да има повече новонаети, отколкото безработни.

Подкрепи Economic.bg