Близо 600 млн. евро са похарчени за извеждането на 1-4 блокове на АЕЦ \"Козлодуй\", трябват още толкова

До два месеца започва плазмено изгаряне на отпадъците от четирите затворени блока на централата

Близо 600 млн. евро са похарчени за извеждането на 1-4 блокове на АЕЦ \
Близо 600 млн. евро са похарчени до момента за извеждането от експлоатация на блокове от I до IV на АЕЦ "Козлодуй". Проектът за извеждане от експлоатация на т.нар. "малки блокове" на атомната централа започва през 2003 г. и трябва да приключи през 2030 г. Дотогава ще са необходими още толкова. България спря първите четири блока преди изтичането на техния експлоатационен срок по искане на ЕС.

От похарчените общо 592 млн. евро, 226 млн. евро са българско финансиране, а останалите 336 млн. евро са европейско финансиране.

"Съоръжението за плазмено изгаряне на отпадъците от затворените четири малки блока на АЕЦ "Козлодуй" е напълно завършено. То е минало всички тестове и се очаква до месец-два да получи разрешение и да започне работа", каза Сергей Цочев от Борда на директорите на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" пред БНР.

"Това е една технология, която позволява отпадъците да бъдат буквално разграждани при много високи температури - от порядъка на няколко хиляди градуса. Става въпрос за широк спектър от отпадъци, които сме наясно, че трябва да погребем, но преди това искаме да намалим обема им колкото може повече. При това, за разлика от термичното изгаряне, плазменото изгаряне е изключително екологично", обясни Цочев и допълни, че е готово и друго подобно съоръжение – Цехът за намаляване на размерите и деактивация на демонтираното оборудване от малките блокове на централата. Той вече се използва, но изцяло ще заработи в началото на следващата година. 

Част от дейностите по демонтиране на съоръженията в радиоактивната зона на затворените четири малки блока на АЕЦ "Козлодуй" вече са започнали, въпреки че същинската работа в тази част е планирана за средата на следващата година. 

"Доста дейности са извършени в контролираната зона, доколкото концепцията е за непрекъснат демонтаж. Извършваме деактивация на големи съдове, тръбопроводи и помещения, което ще улесни бъдещите дейности по демонтажа. Дезактивирани са и четирите басейна за отработено гориво. Горивото отдавна е махнато и е в хранилищата за съхранение на гориво", уточни Сергей Цочев. 

След спирането на реакторите, дейностите по извеждането им от експлоатация започнаха от зоната без радиация.

"Към момента в двата фонда – за извеждане от експлоатация и за радиоактивните отпадъци, има общо 1.6 млрд. лв.", съобщи още Цочев.
Коментари: 0