Bloomberg: VW обмисля да продаде Lamborghini

Има вариант и за листване на компанията за суперколи на борсата

Bloomberg: VW обмисля да продаде Lamborghini

Снимка: Pixabay

2366 ~ 1 мин. четене
Volkswagen обмисля продажбата или листването на акция на своята марка от висок клас Lamborghini. Германският автомобилен производител се стреми да отдели италианската марка за суперколи в отделно юридическо лице, съобщава Bloomberg, като цитира „хора, запознати с въпроса, които не искат да бъдат идентифицирани“, защото обсъжданията са поверителни и не са взети решения".

Целта на отделянето на Lamborghini е да се натрупат повече пари и други ресурси за масовото планирано навлизане на VW в електрическите превозни средства. Още през март се появи информация, че корпоративният план "Визия 2030" на Volkswagen може да включва планове за фокусиране върху основните марки на германския автомобилен гигант - VW, Audi и Porsche. Това означава, че бъдещето на други марки като Lamborghini, Bentley, Bugatti, марката мотоциклети Ducati и дизайнерската фирма Italdesign (и имайте предвид, че това не е изчерпателен списък на марките под разширения чадър на VW Group) остават "висящи".

Според информацията VW търси пазарна стойност от 220 милиарда долара, което е голям скок от текущата оценка на марката от 89 милиарда долара. Bloomberg направи оценка на Lamborghini на около 11 милиарда долара през август, след изчисляването на продажби и печалби, генерирани от представянето на нейния модел Urus. От друга страна, Lamborghini в момента се опитва да актуализира своята гама от суперколи в условията на непрекъснато увеличаващи се норми за вредни емисии.
Подкрепи Economic.bg