BMW и Daimler приключват с общия си проект в САЩ и Канада

Съвместният проект на двете компании приключва дейността си и в три европейски града

BMW и Daimler приключват с общия си проект в САЩ и Канада

Снимка: BMW

Немските автомобилни гиганти BMW и Daimler заявиха, че планират приключването на общия си бизнес за споделяне и зареждане на електрически коли в Северна Америка и ще концентрират дейността си в Европа, предава Reuters.

Общият бизнес на двете компании ще напусне Монреал, Ню Йорк, Сиатъл, Вашингтон и Ванкувър на 29 февруари. Като причина за решението им в тяхно изявление се посочват високите разходи в Северна Америка и нивото на волатилност в мобилността в глобален план.

Съвместният проект на двете компании приключва дейността си и в три европейски града – Флоренция, Лондон и Брюксел. Двете компании ще продължат съвместната си дейност в останалите европейски градове, в които към момента оперират, и в които заедно със своите акционери вярват в големия потенциал за ръст и иновации в мобилността.

Новината от BMW и Daimler е най-новият сигнал за финансовите затруднения на пазара на мобилността и неуспех за тези, които виждат споделянето на автомобили като успешен начин да се намалят вредните емисии във въздуха.

Проектът има 1 млн. членове в Северна Америка и общо 3 млн. в целия свят. Съвместното дружество има пет направления: REACH NOW - услуга за управление на маршрути и резервации, базирана на смартфони, CHARGE NOW - за зареждане на електрически автомобили, FREE NOW - за споделени таксиметрови пътувания, PARK NOW - за паркинг и SHARE NOW - за споделяне на автомобили. Услугата обаче среща огромната конкуренция от Uber, Lyft и електрическите скутери.

През октомври BMW и Daimler приключиха операциите си в Тексас и Орегон и обявиха плановете си да напуснат Чикаго.

Коментари: 0