BMW започва да произвежда електромобили в Китай

160 000 автомобила от марката Mini ще се произвеждат годишно в новата фабрика

BMW започва да произвежда електромобили в Китай

Снимка: Pixabay

468 ~ 1 мин. четене
Германският производител на луксозни автомобили, BMW, заяви, че ще започне производство на изцяло електрически модели на Mini в новия завод в Китай. Фабриката ще се управлява от BMW и китайския му партньор Great Wall Motor, съобщава AFP.

Около 160 000 автомобила ще се произвеждат годишно в новия завод, който ще се намира в град Джъдзян в провинция Дзянсу. Във фабриката ще бъдат наети 3000 души, уточнява германския автомобилен производител. Изграждането й ще продължи от 2020 до 2022 г., се казва в официално изявление на BMW.

Инвестицията на двамата партньори е в размер на 650 млн. евро. Наред с изцяло електрическия Mini на BMW, китайската компания ще изгради и някои собствени модели на марката в завода.

„Това е друга важна стъпка за електрическите модели на марката Mini“, се казва в изявлението на автомобилната компания. По-рано този месец групата BMW обяви, че ще започне производството на първата изцяло електрическа версия на емблематичния компактен автомобил Mini в завода си в Оксфорд, Англия.

BMW е поредният автомобилен производител, който започва да произвежда електрически автомобили, за да отговори на новите изисквания на ЕС за климатичните промени. Инвестициите, които се налага да правят производителите на автомобили в тази насока са огромни  на фона на това, че в момента световната индустрия се бори със забавяне на икономиката.

В световен мащаб BMW си е поставила за цел да има повече от един милион изцяло електрически превозни средства и хибриди по пътищата до края на 2021 г, заяви член на борда на директорите на BMW Николас Питър, цитиран от AFP.
Подкрепи Economic.bg