„Голямата четворка“ е под натиск да вкара климатичните промени в одитите си

Инвеститорите настояват EY, Deloitte, KPMG и PwC да променят практиките си, за да се избегне следващата голяма криза

„Голямата четворка“ е под натиск да вкара климатичните промени в одитите си
1744 ~ 3 мин. четене
Европейски инвеститори, управляващи активи на стойност над 1 трлн. паунда (1.28 трлн. долара), притискат най-големите одиторски компании в света да предприемат спешни действия по отношение на рисковете, свързани с климата. Те предупреждават, че ако това не стане, светът може да стане свидетел на криза, чиито мащаби надхвърлят тази от 2008-2009 г.

По-строгият одит бе подкрепен с публични изявления на регулатори и счетоводните контрольори, които подчертават потенциалните системни рискове, които климатичните промени могат да представляват.

В писмо, изпратено още през януари до т. нар. „Голяма четворка“ - EY, Deloitte, KPMG и PwC - инвеститорите изразяват загрижеността си, че климатичните промени се „игнорират“ при счетоводството и одитите. Писмото е видяно от Reuters и съдържанието му се оповестява публично за първи път.

„Най-общо казано, ние не искаме още една финансова криза, а това може да бъде много по-лошо“, казва Наташа Ландел-Милс, ръководител на звеното за управление на активите на Sarasin & Partners, която ръководи кампанията на 29-те инвеститори, участвали в призива.

Одиторите не придават достатъчно тежест на потенциално бързия преход към нисковъглеродно бъдеще, след като правителствата започнаха да прилагат Парижкото споразумение от 2015 г., за да ограничат изменението на климата, пише в писмото.

Инвеститорите заявяват, че са решили да пуснат писмото докато се подготвят да разширят кампанията си, като пишат директно до одитните комисии на водещите петролни и газови компании с искане те също да предприемат по-енергичен подход към климатичния риск.

Те искат одиторите да оспорят очакванията за дългосрочните цени на нефта и газа, които са в основата на възвращаемостта на акционерите.

„Този път ние се нуждаем от нашите одитори да бъдат на предната линия и да включат алармата, когато ръководителите не успяват да отразят предвидимите загуби или задължения“, заяви Ландел-Милс пред Reuters.

Съветът за международни счетоводни стандарти (СМСС) заяви в четвъртък, че стандартите по МСФО решават въпросите, свързани с риска от изменението в климата, дори ако не са адресирани изрично.
„Очакваме ръководствата да докладват по екологични и обществени въпроси до степента, необходима на първичните потребители на финансови отчети, за да формират собствена оценка на дългосрочните перспективи на компанията и ръководството на бизнеса“, заяви членът на борда на IASB Ник Андерсън.

EY заяви, че е „ангажирана да гарантира, че одиторската професия е в състояние да продължи да обслужва развиващите се нужди на инвеститорите, бизнеса и обществения интерес“.

Говорителят на Deloitte призна, че изменението в климата представлява значителен риск за клиентите и през тази година компанията е обучила всички свои одитори за това как да го определят. Освен че се ангажира със заинтересованите страни, Deloitte е създал уебсайт за борба с изменението в климата, а с Института на експерт-счетоводителите в Англия и Уелс е създадена програма за обучение на членове на ICAEW, финансови специалисти и неизпълнителни директори.

KPMG и PwC не са отговорили на исканията за коментар от Reuters по писмото.

Натискът от страна на инвеститорите идва в момент, когато ролята и структурата на одиторите се преразглеждат, тъй като станахме свидетели на няколко срива, включително на туристическия оператор Thomas Cook  и аутсорсинг компанията Carillion.

„Одиторите са една от ключовите линии на защита срещу рисковете от неправилно разпределение на капитала, губещи активи и корпоративен провал“, казва Едуард Мейсън, ръководител на инвестициите в благотворителната организация Church Commissioners.

За Лара Блечър от Форума на пенсионните фондове на местната власт във Великобритания, която също е подписала писмото, одитите все още не отчитат адекватно климатичния риск. „Не е добре, ако ние като инвеститори нямаме точна информация за това как да действаме“, каза Блечър.

Deloitte добавя, че компаниите трябва да бъдат прозрачни за това как промените в климата вече се отразяват на бизнеса им и да обяснят как ръководствата им отчитат потенциалните дългосрочни последици във финансовите си отчети.

Управителят на централната банка на Англия Марк Карни предупреди през април, че пазарите рискуват внезапен срив, ако инвеститорите не успеят да отчетат правилно климатичния риск. Той изрази тази своя загриженост по време на срещата на върха на Организацията на обединените нации (ООН) през септември.

Съветът за икономически дейности също е в средата на „стрес тест“ върху способността на банките и застрахователите да издържат на балансовото въздействие на бързите климатични промени.

Британският съвет за финансово отчитане настоява компаниите и инвеститорите да отразяват по-добре климатичния риск в своите отчети и при взимането на решения за инвестиции.

Ингрид Холмс от Hermes Investment Management каза за Reuters, че счетоводните фирми от „Голямата четворка“ имат нужда „да играят своята роля в това да ни помогнат да направим основата на икономиката по-устойчива“.
Подкрепи Economic.bg