БНБ: Български банки не са заплашени от кризата в Гърция

Трезорите у нас отдавна не притежават гръцки облигации, уверяват от централната банка

БНБ: Български банки не са заплашени от кризата в Гърция
3728 ~ 1 мин. четене

Няма български банки, които могат да пострадат заради кризата в Гърция. Това заявиха от Българската народна банка (БНБ) пред "Хоризонт" на БНР. 

От централната банка уверяват, че търговските банки у нас, които са регистрирани по българското законодателство, но имат гръцко участие, отдавна не притежават гръцки облигации. 

Банките, които в момента оперират в България, не трябва да продават гръцки ценни книжа, облигации или да изтеглят депозитите си, защото те отдавна не притежават такива, категорични са от БНБ. У нас действа само една банка, която е регистрирана като клон на гръцка банка.

Позицията на БНБ е по повод разпространена в петък информация на гръцкия в. "Катимерини", че Централните банки на България, Албания, Кипър, Румъния, Сърбия, Турция и Македония са издали нареждания към подразделенията на гръцките банки да се „разкарат" по най-бързия начин гръцките държавни ценни книжа от портфейлите си.

Ограничава се държането на дългосрочни и краткосрочни гръцки ДЦК, както и депозити държани в банките майки, посочва изданието. Мярката е взета в случайн на "инцидент" в преговорите между Гърция и тройката кредитори от МВФ, EK и ЕЦБ.

На въпрос дали български търговски банки, независимо дали в капитала им има гръцко участие или не, биха се оказали проблемни при евентуално излизане на Гърция от еврозоната или по-голяма продължителност на проблема с ликвидността на банките в южната ни съседка, от БНБ отговарят категорично, че няма български банки с такива експозиции. 

Също така от БНБ припомнят, че надзорният орган над гръцките банки е Европейската централна банка. 

Подкрепи Economic.bg