БНБ: Новото предложение за КТБ е несериозно

Централната банка публикува писмото от Никола Сукманджиев

БНБ: Новото предложение за КТБ е несериозно
308 ~ 1 мин. четене

Българска народна банка съобщи, че не може да разглежда сериозно писмото, с което Никола Иванов Сукманджиев изразява готовност и интерес да предложи план за преструктуриране на Корпоративна търговска банка и ТБ Виктория.

Централната банка е отговорила в този дух на писмото с мотивите, че то не представя никаква правно-обвързваща информация за правомощията на подателя и за инвеститорите, които той твърди, че представлява. Според институцията липсват каквито и да е гаранции, че тези непосочени в писмото кандидат-инвеститори отговарят на законовите изисквания да бъдат акционери в кредитна институция. Освен всичко това не е представено потвърждение от международна банка с добра репутация, която да гарантира възможност за реализиране на „формула за повишаване на капитала в рамките до 5 милиарда и 200 милиона лева“, както се твърди в писмото. Банката публикува неговото съдържание, което можете да намерите тук.

Сукманджиев твърди, че групата, която представлява в момента води преговори за допълнителна подкрепа и евентуално акционерно участие с международна банка. Телевизия Bulgaria on Air посочва, че на адреса, от който е изпратено писмото се намира кантората на адвокат Силвия Александрова. Тя обясни, че Сукманджиев се намира в Казанлък, а кантората е посочена само като адрес за кореспонденция. Според Александрова, той е малтийски дипломат, но не разполага с повече информация.

От БНБ подчертават, че в действията си се ръководят от законодателството и обществения интерес и заявяват, че няма да се поддадат на заинтересовани лица от страната и чужбина.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"


Подкрепи Economic.bg