БНБ одобри придобиването на „Сосиете“ от „Банка ДСК“

Ако двете финансови институции се слеят, на българския пазар може да се появи нова най-голяма банка

БНБ одобри придобиването на „Сосиете“ от „Банка ДСК“
Управителният съвет на Българската народна банка е одобрил придобиването на „Сосиете Женерал Експресбанк“ АД от страна на „Банка ДСК“ ЕАД. Сделката е за 99.7352% от капитала на финансовата институция, която е дъщерна на френската Societe Generale.

При реализиране на придобиването „Сосиете“ ще стане дъщерно дружество на „Банка ДСК“ и част от групата на унгарската OTP Bank.

В момента „Сосиете Женерал Експресбанк“ държи около 7% от пазара на кредити в България. Ако в последствие двете български финансови институции се слеят, на пазара ще се формира вероятно най-голямата банка в страната, дори задминаваща Уникредит Булбанк. Разбира се, има твърде много условности в уравнението и в крайна сметка обединената финансова институция може да бъде „едва“ на второ място по активи.

Това е поредния случай на консолидация в българския банков сектор. През 2016 г. „Юробанк България“ АД ("Пощенска банка“) придоби „Алфа Банк България“. В началото на тази година се сляха ОББ и СИБАНК, малко след това одобрение за сливане получиха „Инвестбанк“ и банка „Виктория“, а по-рано този месец „Юробанк България“ АД ("Пощенска банка“) обяви, че ще купи „Банка Пиреос“.
Коментари: 0