БНБ пуска монета „100 години българско кино”

Тиражът ѝ е 3000 броя

БНБ пуска монета „100 години българско кино”

Снимка: БНБ

Автор: Стилиян Гребеничарски

Българска народна банка ще пусне в обращение първата българска възпоменателна сребърна монета с вграден медальон, посветена на 100-годишния юбилей на българското кино, съобщават от институцията. Любителите на нумизматиката ще могат да я закупят от касите на БНБ от понеделник - 12 януари, а цената ѝ е 66 лв. с ДДС.

Номиналната стойност на монетата е 10 лв., теглото ѝ е 23,33 гр., а среброто е с проба 925/1000. Тиражът ѝ е 3000 броя.

Автори на художествения проект са Пламен Чернев и Евгения Цанкова. На лицевата страна, във вградения медальон е изобразена ролка с филмова лента, развиваща се извън медальона. Отдолу са номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата. Околовръст е изписано „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“ и годината на емисията „2015“.


На обратната страна на монетата е изобразена стара кинокамера, а върху вградения медальон има надпис „100 ГОДИНИ“, в който нулите представляват филмови ролки. Околовръст отдолу е изписано „БЪЛГАРСКО КИНО“.


Началото на кинематографията в България символично се отбелязва на 13 януари - датата, на която през 1915 г. е прожектиран първият български филм – „Българан е галант” на Васил Гендов. През цялата година са планирани редица мероприятия, свързани с юбилея и организирани от кино средите, Министерство на културата, Столична община и др. организации.

Коментари: 0